Tencuieli

Daca vrem sa protejam zidaria unei case cu tencuieli, fie ca este vorba despre cea interioara sau exterioara, va trebui sa aplicam un strat de tencuiala. Ceea ce trebuie sa stim este ca tencuirea completa implica mai multe etape, fiecare dintre acestea fiind importante si servind la protejarea cat si finisarea zidariei.

Prima etapa din tencuirea unui zid este marcata de aplicarea stropului, un strat de 2-3 mm ce are rolul de suport, garantand o prindere corecta a tencuielii. Evident, inainte de aplicare este bine sa curatam zidul de praf si de alte impuritati, incercand, de asemenea, sa inlaturam bucatile de mortar proeminente, astfel incat zidul sa fie cat mai nivelat.

A doua etapa este marcata de aplicarea mortarului numit si grund sau tencuiala grosiera. Acesta va fi conceput in functie de finisajul ulterior al peretelui. Daca vom dori sa aplicam faianta peste el atunci este bine sa folosim un mortar mai bogat in ciment. Grosimea ideala a mortarului aplicat va fi intre 1.5 si 2.5 cm, in functie de gradul de denivelare al zidului. Este bine ca acesta sa nu aiba mai putin de 1 cm grosime.

Urmatoarea etapa este aceea de finisare a mortarului sau zugravire iar aceasta va putea fi realizata prin aplicarea unui strat de tinci iar apoi a unui strat de glet. Este recomandata folosirea tinciului daca grundul prezinta multe denivelari si crapaturi. Daca tencuiala grosiera este neteda si bine nivelata putem aplica direct gletul de finisare.

Nu trebuie sa uitam faptul ca, dupa tencuirea zidariei va fi necesara si o egalizare a podelei, iar aceasta va putea fi realizata cu aplicarea unei sape de egalizare.

Pentru tencuielile exterioare nu este necesara aplicarea gletului, acesta servind drept suport pentru varuirea ulterioara, fiind suficienta doar driscuirea suprafetei.

Scrie un Comentariu