Tot ce trebuie să știți despre șeminee

Un șemineu este un accesoriu care adaugă eleganță și stil casei dumneavoastră. Aceasta îmbunătățește atmosfera și este cu adevărat spectaculoasă.

Ce ar trebui să luați în considerare înainte de a cumpăra un șemineu?

Atunci când doriți să achiziționați un șemineu, există mai multe lucruri de luat în considerare.

Doriți să îl folosiți pentru a încălzi o singură cameră, pentru a vă încălzi casa sau doar pentru decor?
Instalația ar trebui să se afle într-o cameră locuibilă sau într-o clădire separată a locuinței.
Șemineul se potrivește atât în interioarele rustice, cât și în cele moderne.

lemne de foc

Ce tip de lemn se folosește?

Lemnul folosit este important pentru ca soba sau șemineul să funcționeze corect. Acesta trebuie să fie cât mai natural, fără chimicale și cât mai uscat posibil – cel mai bine este să cumpărați lemnul de foc cu doi ani înainte, să-l depozitați într-o cameră dedicată, bine ventilată și apoi să-l folosiți. Grosimea optimă a lemnului este de 5-15 cm.

Încălzirea cu combustibil solid este bine cunoscută ca fiind cea mai economică metodă datorită raportului preț/valoare termică a combustibilului.

Lemnul umed are o putere calorică scăzută, iar vaporii produși în timpul arderii se pot lipi de pereții camerelor de ardere, coșurilor și țevilor, producând funingine și reducând durata de viață a produsului și a instalației acestuia.

Când lemnul arde, se emite aceeași cantitate de dioxid de carbon ca și în cazul în care se descompune în natură. Prin urmare, spre deosebire de combustibilii fosili, arderea lemnului este o formă de încălzire ecologică, care nu produce gaze cu efect de seră.

Care sunt componentele unui șemineu?

  • Clapeta de evacuare a gazelor de ardere este utilizată pentru a regla cantitatea de gaze de evacuare de la sobă/șemineu către coșul de fum. Acesta este ușor de acționat cu ajutorul unui mâner aflat în partea superioară a cazanului.
  • Coșul de fum este utilizat pentru a extrage gazele de evacuare din procesul de ardere al șemineului și pentru a le evacua în exterior. Coșurile de șemineu trebuie să aibă dimensiunea corectă, așa că este recomandabil să consultați un expert sau un designer. Canalul de fum trebuie să fie de aceeași dimensiune cu marginea sobei.
  • Tirajul este combinația dintre înălțimea coșului de fum și diferența de temperatură dintre gazele de evacuare și aerul exterior, denumită în mod obișnuit „tirajul coșului”. Coborârea înălțimii coșului de fum reduce, de asemenea, diferența de temperatură dintre gazele de evacuare și aerul exterior.

Curățarea sobelor și a șemineelor trebuie făcută când este frig.

În mod ideal, nu forțați șemineul să se răcească, ci așteptați ca acesta să se răcească în mod natural. Folosiți grătare și scrumiere mobile pentru a îndepărta cenușa și resturile.

Cantitatea de cenușă și funingine este direct influențată de calitatea combustibilului utilizat și de condițiile de lucru.

În cazul în care șemineul este supradimensionat sau este utilizat la temperaturi scăzute, cantitatea de funingine va crește semnificativ. Absența unui tiraj al coșului de fum crește, de asemenea, cantitatea de cenușă.

O inspecție generală a șemineului și a coșului de fum este necesară după încheierea sezonului de încălzire.

Puncte cheie pentru instalarea șemineului

Ca în cazul oricărui produs combustibil solid sau gazos, este recomandabil să vă asigurați că instalația respectă normele și reglementările locale și standardele naționale și europene.

Șemineul este așezat orizontal pe podea. Se recomandă ca șemineul să fie așezat pe un suport fix la 50 cm de partea frontală a șemineului și la 30 cm de părțile laterale, fără obiecte inflamabile sau pirolizabile plasate în apropierea acestuia și la o distanță de cel puțin 80 cm.

Alimentarea cu aer proaspăt a sobei ar trebui să fie de cel puțin 4 m3/h la 1 kW de capacitate termică. În cazuri speciale, dacă alimentarea cu aer proaspăt nu este suficientă, acesta poate fi furnizat din încăperea vecină sau din aerul exterior.

Mai jos, găsiți o schemă pentru montarea unui termoșemineu în sistem închis și produsele adiționale necesare pentru ca acesta să funcționeze în regim normal.

  1. Manometru
  2. Termometru 120º С
  3. Termostat electric
  4. Supapă de siguranță termică
  5. Supapă automată
  6. Supapă de siguranță hidraulică1,5 bar
  7. Scurgere/Drenaj
  8. Vas de expansiune etanșat
  9. Filtru
  10. Pompă de circulație
  11. Grup complementar automat

Principalele cauze ale unui tiraj insuficient sunt

  • Acumularea de funingine în interiorul coșului de fum, ceea ce reduce secțiunea transversală a coșului de fum și crește rezistența gazelor de eșapament la urcare.
  • Fisuri în peretele coșului de fum sau rozete slăbite.
  • Burlane slăbite sau care sunt introduse adânc în coș și care reduc secțiunea transversală a coșului sau îl blochează complet.
  • Plafoanele neizolate sau ferestrele deschise provoacă fenomenul de „scară-coș”, la etajele superioare, creând tiraj invers.
  • Dacă este conectat corect și dacă este întreținut și întreținut în mod constant, coșul de fum nu va emite fum în încăpere. Cu toate acestea, în acest caz, camera trebuie ventilată pentru a elimina gazele.

Izolația exterioară cu vată minerală

Vata minerală este un produs recomandat de specialiști pentru lucrări de izolație. Izolarea exterioară cu acest material reduce considerabil pierderile de căldură, îmbunătățește confortul termic, elimină condensul, izolează fonic, are o durată de folosință mare.

Vata minerală este fabricată din materiale naturale, este rezistentă la foc, ușoară, flexibilă, elastică, ușor de instalat și îndepărtează rozătoarele. Vata minerala este produsă în două variante: vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică.

Vată minerală de sticlă are ca materii prime nisipul de cuarț și sticlă reciclată. Este flexibilă și elastică, utilizată pentru izolat suprafețe cu formă neregulată(acoperișuri, mansarde). Se montează rigle orizontale la o lățime egală cu cea a vatei minerale. Se introduce vata de sticlă intre rigle apoi se montează rigle verticale. Pe aceste rigle se pot monta materiale pentru finisarea fațadei. Vata minerală bazaltică are ca materie primă roca bazaltică. Este mai rigidă și are o greutate mai mare. Se fabrică sub formă de plăci și este des folosită pentru izolarea pereților exteriori.

La clădirile în construcție se recomandă aplicarea unui strat de tencuială pe zidărie înainte de montarea izolației.

Înainte de montare suprafața suport trebuie curățată de praf și alte impurități. Se montează profilul metalic de soclu care trebuie să fie poziționat drept pentru realizarea unei structuri plane. Se prepară adezivul respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Se aplică adeziv pe conturul plăcii de vată minerală bazaltică și câteva ,mămăligi pe centrul plăcii. Se începe montarea plăcilor de vată dintr-un colt, de jos continuând primul rând orizontal.

După montarea fiecărei plăci din acest rând se nivelează cu ajutorul unui dreptar și se verifică planeitatea deoarece de așezarea corectă a acestui rând depinde întreaga suprafață. Între plăci nu trebuie să rămână spații goale. Abia după montarea corectă a primului rând se trece la următoarele. După acoperirea întregii fațade se prind plăcile de vată cu dibluri de perete(minim 5 pe metru pătrat). Cu ajutorul unei mașini de găurit se dau găuri în perete la colțuri dar și pe mijlocul plăcilor. Se fixează diblurile astfel încât rozetele diblului să fie la același nivel cu vata. Pentru colțuri și glafuri se folosesc colțare metalice. Se întinde apoi o mână de tencuială peste care se aplică plasa de armare din fibră de sticlă.

Se aplică apoi al doilea strat de tencuiala iar după uscare se poate trece la finisarea pereților cu vopsea lavabilă sau tencuială decorativă.

 

 

Izolarea cu Polistiren

Polistirenul este materialul cel mai utilizat pentru izolații exterioare. Este un material rezistent la factori mecanici, la agenți chimici și are conductivitate termica mică. Pentru o clădire aflată în construcție este necesar ca pereții să fie uscați bine. Pentru o clădire care trebuie reabilitată este necesar sî indepărtăm tencuiala.

Daca se execută izolația cu polistiren atunci trebuie montate profilele de soclu care sunt prinse de perete cu ajutorul unor dibluri.

Pentru a obține suprafețe plane se măsoară cu bolobocul si acolo unde este necesar se îndreaptă folosind distanțiere.

Se pregătește adezivul intr-un vas de plastic sau o găleată, se masoara cantitatea de apă și doza exactă de adeziv comform indicașiilor, se amestecă bine pentru a obține o pastă omogenă care trebuie lăsată aproximativ 10 minute pentru ca apa să activeze moleculele. Înainte de a fi folosit adezivul se mai amesteca încă o dată. Amestecarea se poate face manual sau cu mașina de găurit la care se atașează un cap mixer.

Se începe aplicarea plăcilor de polistiren dîntr-un colț de la bază și se continuă liniar până la capătul zidului apoi se continuă cu celelalte rânduri . Se aplică adeziv pe placa de polistiren pe contur dar și în câteva locuri din interiorul plăcii (mămăligi),simetric. Acest mod înlesnește așezarea mai ușoară a plăcilor la același nivel. Se întinde adeziv pe perete apoi se așează placa de polistiren cu baza mare în profilul deja instalat având grijă ca rosturile dintre plăci să nu fie prea mari. Pentru presarea plăcilor și o priză bună cu adezivul se folosește un ciocan de cauciuc. Se verifică permanent dacă suprafața este dreaptă cu ajutorul unui boloboc.

După ce întreaga clîdire a fost acoperită cu polistiren se lasă 2-3 zile sau mai mult până la uscarea în totalitate a adezivului.și apoi se aplică diblurile. Mai întâi se dau găuri de 5-7 cm adâncime în peretele izolat (grosimea termosistemului nu se ia în calcul). Diblurile se montează la colțurile plăcilor și câte 2 în centrul fiecărei plăcii , simetric. Pentru finisarea perfectă a suprafețelor izolate, ciuperca diblurilor trebuie să fie îngropată în polistiren. Se aplică un strat de mortar pe întreaga suprafață , peste carese fixează plasa de armare pentru a rigidiza tencuiala. Este recomandat ca la colturi să se foloseascî colțare metalice.

După uscare se aplică tencuiala finală într-un strat subțire iar după uscare tencuiala decorativă sau vopseaua lavabilă și va da casei aspectul dorit.

Centrală pe gaz sau pe lemne ?

Centrală pe gaz sau pe lemne ?

Casa este locul în care trebuie să te simți confortabil în orice sezon. Pentru asigurarea confortului termic în sezonul rece se impune instalarea unor echipamente de încălzire. Piața de profil oferă mai multe centrale termice : centrale pe gaz, centrale pe lemne, centrale electrice într-o multitudine de modele. Cele mai utilizate centrale sunt centrala pe gaz si centrala pe lemn. Pentru a alege una dintre variante trebuie să avem în vedere sursa de energie disponibilă si suprafața locuinței.

  • Centrala pe gaz

Montarea unei centrale pe gaz necesită autorizații de funcționare, instalații speciale și personal autorizat, trebuie conectată la rețeaua de gaz metan și la rețeaua de energie electrică. Pornirea acestui tip de centrală este ușoară și nu necesită nici un efort ci doar apăsarea butonului de pornire. Centralele pe gaz de ultimă generație au o eficiență termică și energetică sporită, ceea ce este foarte important deoarece prețul gazului și a energiei electrice este în continuă creștere. Durata de utilizare a centralei pe gaz este mare în cazul în care este întreținută corespunzător. Periodic trebuie să apelați la specialiști pentru revizie sau curățare.

  • Centrala pe lemne

Montarea unei centrala pe lemne nu necesită autorizații speciale, mult mai ușor și mai repede. Randamentul termic al unei astfel de centrale este ridicat, căldura emanată fiind mai mare decât a oricărui alte centrale. Această centrală poate fi alimentată cu mai multe tipuri de combustibil solid: lemne, cărbuni, paleți. Este recomandată folosirea lemnelor uscate pentru a evita depunerile de gudron. Întreținerea nu este costisitoare, este necesară curățarea periodică a cazanului de depunerile de funingine și scoaterea periodică a cenușii. Se folosește o soluție antigrudon pentru îndepărtarea depunerilor de gudron de pe pereții cazanului.La începutul perioade reci este recomandat și curățarea coșului de fum. Centralele pe lemne sunt mai puțin zgomotoase decât cele pe gaz, sunt mai sigure dar necesită spațiu pentru depozitarea combustibilului.Alege o centrală care să aibă o eficiența energetică și termică care să răspundă nevoilor tale dar cu costuri reduse.

Cum se montează piatra decorativă pe fațada casei?

Plăcile de piatra decorativă pot acoperi într-un mod senzațional fațada casei. In plus, le puteți fixa pe orice tip de suport: lemn, placaj, OSB, cărămida, zidărie, BCA, pal dur si rigips.
Mai jos, vă vom explica, pas cu pas, cum se montează corect plăcile de piatră decorativă pe suprafețe exterioare.

Pregătirea plăcilor și a suprafețelor suport

Pregătirea plăcilor – Uneori, plăcile de piatră decorativă prezintă pe spate mici bavuri, pentru a le înlătura folosiți o pilă sau o rașcheta.

Pregătirea suprafețelor suport – Curățați și degresați suprafețele pe care veți monta piatra; acestea trebuie să fie netede, fără praf și uscate. Verificați dacă solul este plan și daăa are același nivel pe toată suprafața. Cu ajutorul unui boloboc, stabiliți primul nivel pentru a asigura alinierea corecta a plăcilor. Este de preferat să montați plăcile începând cu al doilea rand de placi, ghidându-te cu ajutorul unei baghete de lemn. Trasați un reper pentru nivel. Marcați cu creta punctul de fixare al baghetei. Prindeți bagheta provizoriu folosind câteva dibluri.

Montarea pietrei decorative: pas cu pas
Prepararea adezivului pentru piatra decorativăPregătiți cimentul adeziv respectând indicațiile. In cazul celor mai multe produse de acest fel, este necesar să turnați conținutul din sac într-o găleată cu apă curată. La un sac de 25 kg se folosesc 7,5 litri de apă. Se amestecă cu un malaxor, până când obțineți o consistență omogenă, cremoasă și ușor de prelucrat. Lăsați amestecul deoparte aproximativ 5 minute și amestecați din nou.

Aplicarea adezivului pentru piatra decorativă
Luați putin adeziv cu o mistrie și transferați-l pe gletiera zimțată. Cu ajutorul gletierei, aplicați adezivul pe o porțiune egala cu trei sau patru plăci a suprafeței suport. Apoi, aplicați un strat uniform de adeziv pe spatele unei placi.

Montarea plăcilor de piatră decorativă
Apăsați ușor placa de perete iar pentru o fixare completă, loviți-o ușor cu un ciocan de cauciuc – în acest fel, lipirea adezivului de pe perete cu cel de pe placa va fi una cât mai bună. Mai departe, continuați înălțarea fațadei decorative.

Tăierea plăcilor
Așezați plăcile care trebuie tăiate pe o placa de sprijin iar cu polizorul unghiular, tăiați plăcile pentru colturi și cele pentru sfârșit de rând la dimensiunile dorite. După taiere, spălați plăcile pentru a îndepărta praful de ciment și lăsați-le să se usuce pentru a le aplica pe fațadă. După ce ai terminat fixarea, îndepărtați bagheta de reper și măsurați eventualele tăieturi pentru a monta primul rând de plăci.

Montarea cu rosturi
In cazul montării cu rosturi, pregătiți chitul. Într-o găleata, amestecați pudră cu apă curată folosind un malaxor, respectați indicațiile și mixați până obțineți o pastă omogenă. Folosind o mistrie, puneți puțin chit pe gletieră și, cu șpaclul de rostuit, împingeți ușor pasta în rosturile verticale. După ce ați lucrat pe o suprafață de aproximativ 1 m², ocupațivă de rosturile orizontale. Lăsați mortarul să adere câteva minute, după care nivelați cu șpaclul.

Îndepărtează urmele de adeziv
Cu un burete umed și o perie cu peri subțiri, îndepărtați orice urmă de material de pe suprafața placată și lăsați totul să se usuce timp de o săptămână.

Cum să alegi ușa de la intrare

Cum să alegi ușa de la intrare

Ușa de la intrarea în locuință spune multe despre cel care locuiește dincolo de ea, dă valoare casei de aceea trebuie aleasă cu multă grijă.

Ușa de la intrare nu este o simplă ușa , nu este doar un mijloc prin care se intră în casă ci reprezintă un obstacol pentru pierderile de căldură, este o barieră împotriva intrării persoanelor nedorite de aceea numai aspectul său nu este suficient.

Când alegi o ușă exterioară trebuie să iei în considerare mai multe aspecte:

 

– Cadrul integrat – se montează intre pereții locuinței și va susține efectiv ușa.

– Balamalele – nu trebuie să fie vizibile la exterior atunci când ușa este închisă. Pentru acest tip de uși sunt necesare cel puțin trei balamale metalice, solide și rezistente.

– Deschiderea -se alege în funcție de orientarea locuinței , spre dreapta sau spre stânga.

– Punctele de închidere – încuietorile de pe ușă – este recomandat un număr de două yale montate una în dreptul clanței și una mai sus , fără clanță.

– Dimensiunea – înălțimea și lățimea exterioara a tocului ușii sunt cele mai importante dimensiuni de care trebuie să țineți cont.

Ușa exterioară trebuie să se potrivească cu stilul arhitectural al casei atât cromatic cât și ca design, culoarea casei și a ferestrelor . O casă în stil rustic nu se va potrivi niciodată cu o ușă modernă, cu inserții metalice.

 

Ușile din lemn au o estetică plăcută, dau impresia de masivitate. Dezavantajul ușilor de lemn este că în timp își pot schimba dimensiunile din cauza schimbărilor dese de temperatură și umuditate. În aceste condiții lemnul se deteriorează și după o perioadă mare de timp poate fi afectat de putregai. Pentru a evita deteriorarea odată la câțiva ani ușa trebuie revopsită sau lăcuită.

Ușile metalice sunt durabile și din punct de vedere al securității sunt cele mai apreciate. Au un design atrăgător , unele imitând lemnul foarte bine iar pentru îmbunătățirea aspectului unele uși au inserții de sticlă decorativă . Ușile metalice izolează foarte bine termic și fonic și au și prețuri foarte accesibile.

Ușile din aluminiu au un miez izolator acoperit de o peliculă metalică la exterior. Au un finisaj special de aceea nu trebuie revopsite, nu ruginesc și au o garanție de aproximativ 20 de ani.

 

Cel mai nou material pentru ușile de exterior este fibra de sticlă. Acest model de uși sunt foarte aspectuoase, surprinzător de rezistente la influența factorilor de mediu, nu ruginesc, sunt rezistente la lovituri,  necesită întreținere redusă și oferă o cea mai bună izolare fonică și termică, scăzând considerabil costurile la utilități.

Amenajarea camerei bebelusului

Nasterea unui copil este cel mai fericit lucru din viata de familie, iar parintii asteapta cu nerabdare acest eveniment. Sunt bucurosi sa-si tina copilul in brate si sa-l creasca, iar momentul in care cel mic vine acasa este unul foarte emotionant deoarece parintii amenajaza o camera deosebita pentru puiul lor.

          In acest articol dorim sa va spunem cateva lucruri esentiale in amenajarea camerei copilului si cateva idei de amenajare. Dorim sa va mentionam si ce trebuie sa contina aceasta camera si ce este de preferat sa nu se afle acolo.

          Aceasta amenajare nu este una oarecare si este foarte importanta pentru viitorii parinti. De  aceea, va recomandam sa acordati sentimente, timp si buget pentru aceasta investitie si sa va implicati cat mai serios pentru a va putea bucura pe deplin de evenimentul care va urma in familia dumneavoastra.

          Pentru inceput, un aspect foarte important este sa curatati incaperea. Venirea pe lume a unui bebelus implica multa responsabilitatea, iar mediul in care traieste este important sa fie curat. Daca doriti sa varuiti pentru a aduce mai multa prospetime camerei, va recomandam sa o faceti cu cateva luni inainte ca ea sa fie locuita astfel, peretii au timp sa respire, iar mirosul sa fie diminuat. Va recomandam sa folositi produse cat mai naturale, sau care sa contina cat mai putini compusi chimici. Daca nu sunteti foarte priceputi, puteti cere sfatul specialistului.

          Dupa acest pas important va recomandam sa va ganditi mai intai la cum doriti sa fie aceasta camera, sa va faceti un mic plan. Este foarte important ca aceasta incapere sa fie linistitoare dar si practica. Ideal este ca acest spatiu amenajat nou-nascutului sa fie de la inceput o camera, insa daca nu dispuneti de suficient spatiu, puteti sa amenajati acest loc in interiorul dormitorului.

          Inainte de a achizitiona piesele de mobilier, trebuie sa fiti atenti la materialele din care acestea sunt realizate. Cea mai buna alegere este ca mobilierul sa fie din lemn natural: mesteacan, fag sau stejar. Aceste materiale sunt mai scumpe dar sunt cele mai sanatoase pentru om, iar un bebelus este mult mai sensibil decat noi.

          Un alt aspect important in amenajarea camerei este lumina. Stim ca bebelusii la inceputul vietii lor cea mai mare parte din zi o dorm. De aceea va recomandam sa aveti in vedere acoperirea ferestrelor fie cu draperii, fie cu jaluzele, pentru a oferi copilului un somn cat mai odihnitor. Iar in timp multa lumina naturala poate da o stare de bine copilului dumneavoastra.

          Temperatura si umiditatea sunt si ele importante pentru bebelus. Astfel, trebuie sa fiti atenti sa-i oferiti copilului o temperatura cuprinsa intre 20-23 de grade si o umiditate intre 55% – 65 % pentru a va asigura ca mediul in care acesta traieste nu-i dauneaza sanatatii. Vara pot fi periculoase razele directe ale soarelui, de aceea amplasarea patutului trebuie facuta strategic, iar iarna caloriferele electrice, de pilda, usuca foarte mult aerul, de aceea va recomandam sa folositi diferite produse care regleaza umiditatea.

          Dupa aceste aspecte mai mult tehnice pe care trebuie sa le aveti in vedere cand va apucati de amenajarea camerei, urmeaza aspectele mai placute si mai jucause. Daca nu stiti cum sa incepeti amenajarea propriu-zisa, va recomandam sa va alegeti o tematica, iar aceasta sa fie una vesele, colorata. De exemplu, puteti alege un taram de povste, un personaj dintr-un desen, un peisaj natural sau un joc. Toate vor fi colorate si va vor bucura si pe dumneavoastra, nu mai spunem de cel mic.

          Va sugeram sa evitati urmatoarele greseli care se fac frecvent in amenajarea acestei camere. Astfel:

  • Ianfara de patut, incercati sa alegeti mobilier mai mare, ca in timp sa nu mai fie necesara reamenajarea completa a camerei, ci doar o adaptare a ei;
  • Incercati sa nu amenajati aceasta camera ca si cand v-ati amenaja-o pentru dumneavoastra. Dorintele si neajunsurile din copilaria dumneavoastra nu ar trebui sa se regaseasca aici;
  • Nu umpleti camera aceasta cu prea multe obiecte: jucarii, decoratiuni, deoarece apoi veti avea mai multe batai de cap.

In continuare dorim sa va dam cateva sfaturi pentru aceasta amenajare:

  1. Stabiliti bugetul

Chiar daca ne convine sau nu, bugetul ne limiteaza mult alegerile. De aceea, va sugeram sa investiti in piese de mobilier utile si nu in accesorii, deoarece copilul dumneavoastra isi va schimba des gusturile. Oricum, studiile arata ca tinerii din acest secol sunt axati mai mult pe trairi decat pe partea materiala.

  • Tineti cont de tendinte, dar cu masura

Moda se schimba des la fel ca si gusturile copiilor. De aceea, incercati sa gasiti solutii de durata, iar micile capricii ale copiilor sa fie aduse prin obiecte usor de schibat, si nu prin mobilier, de exemplu. Va recomandam sa alegeti culori neutre peretilor si chiar mobilierului, dar la moda si care ofera camerei odihna si liniste.

  • Apelati la un producator de incredere

Cu siguranta va doriti ce e mai bun si binele pentru copilul dumneavoastra, de aceea, apelati la oameni de inredere pentru a va produce piesele de mobilier, pentru ca acestea sa fie unele de calitate si tratate, fara solutii toxice.

Elementele necesare din camera copilului:

  • Patutul celui mic este cel mai important element din aceasta camera. Pentru a fi o investitie cat mai buna, va recomandam ca acesta sa fie transfomabil, astfel va putea fi utilizat timp indelungat. La fel de importanta este si salteaua, pe care micutul isi va petrece mult timp in primul an de viata. Acestea sunt variabile: de la saltele clasice cu arcuri, pana la cele din spuma poliuretanica sau cele naturale: din alge de mare, latex sau fibra de nuca de cocos. De asemenea, este importanta si lenjeria de pat si tot ce intra in contact cu pielea bebelusului. Va recomandam ca aceasta sa fie 100% naturala pentru ca micutul sa nu aiba alergii.
  • Canapeaua/fotoliul/patul in care mama va sta de veghe in noptile sau zilele in care va fi necesar. Acest obiect de mobilier trebuie sa fie unul de calitate si odihnitor dar si practic pentru momentele in care mama isi alapteaza pruncul.
  • Masa de infasat este si ea necesara la inceput de drum pentru a va oferi conditiile necesare atat dumneavoastra cat si celui mic sa vietuiti bine impreuna. Aceasta masa este una foarte utila deoarece ajuta in special mamica sa realizeze toate procesele (schimbarea bebelusului, cremuirea, masajul, gimnastica, imbracatul), fara a-si distruge spatele.
  • Dulapul este si el important deoarece avem nevoie ca hainele si obiectele copilului sa fie organizate si intr-ul loc si sa nu le cautat in toata casa. Trebuie sa tinem cont ca acest obiect trebuie sa ofere siguranta celui mic: sa fie stabil, sa nu aiba sertarele asezate jos pentru a nu-si prinde degetele, sa nu prezinte colturi ascutite in care s-ar putea taia si posibilitatea de blocare, pentru a nu trage de toate obiectele din el.
  • Decoratiunile sunt si ele importante intr-o camera de copil, insa va recomandam sa nu incarcati camera cu tot felul de obiecte, ci sa o accesorizati in timp in functie de preferintele celui mic. Puteti pune o pata de culoare printr-un covor sau draperie, care pot fi usor de inlocuit.

          Asadar, amenajarea camerei unui bebelus nu este atat de simpla pe cat pare, insa ne poate aduce multa bucurie. Trebuie sa fim atenti, in primul rand, ca aceasta sa fie curata si dezinfectata, iar apoi sa fie sigura, obiectele sa nu puna in pericol bebelusul, dar sa ofere si o stare de bine prin cromatica, forma, design. Va sugeram ca amenajarea acestei camere sa fie o munca de echipa intre parinti pentru a crea amintiri frumoasa inainte de sosirea celui mic.

Amenajarea baii – lemn sau ceramica

Baia reprezinta locul unde ne facem tabieturile zilnice si ea trebuie sa fie amenajata pe placul, pe gustul si in functie de preferintele noastre. Inainte de a incepe amenajarea unei bai este foarte important sa ne gandim ce ne dorim cu adevarat de la o baie, deoarece pe langa rolul sau functional care mai demult era singurul criteriu de amenajare a unei bai, in zilele noastre ea pe langa rolul functional are si un rol estetic, trebuie sa se incadreze in tematica generala a locuintei/casei noastre, trebuie sa coincida cu stilul nostru.

Inainte de a fugi prin magazinele de amenajari interioare trebuie sa stabilim cateva criterii esentiale pentru amenajarea baii pe care ne-o dorim. Daca nu aveti nicio idee de unde sa incepeti, puteti incepe de la o culoare care v-ar placea sa o regasiti in baie, apoi sa va ganditi daca va doriti cada sau cabina de dus, daca vreti mult mobilier sau v-ati gandit sa mergeti pe stilul minimalist, cel cu putine piese de mobilier, apoi daca doriti un vas de lavoar mare sau unul mic si foarte important daca va doriti o baie clasica in care ceramica este materialul care domina spatiul baii sau v-ati dori ceva mai inovativ cum ar fi cateva piese realizate din lemn si lista ar putea continua.

Exista o intreaga lista cu tipuri de bai pe care le puteti aborda astfel:

  1. Bai de lux

In primul rand, ca sa putem aborda acest tip de baie avem nevoie obligatoriu de un spatiu generos si foarte bine pozitionat pentru a avea lumina din plin, mobilierul ales trebuie sa fie din lemn masiv, peretii sa fie placati cu insertii de marmura si/sau lemn, elementele de instalatii sanitare trebuie sa fie de cea mai buna calitate care exista pe piata sau chiar unicate, cada trebuie sa fie nelipsita si dotata cu cele mai noi sisteme de hidromasaj, iar daca dorim ceva mai exclusivist alegem o cada din lemn tratat pentru a rezista un timp indelungat la expunerea la umezeala.

  1. Bai principale

Acest tip de bai reprezinta baia pe care o folosim cel mai des cum ar fi baia atasata dormitorului sau in apropierea lui sau baia principala dintr-un apartament, care nu are nevoie de o suprafata extrem de mare (10mp maxim). Aceasta baie are nevoie precum cea de lux de o cada si de o zona unde putem sa ne realizam micile placeri in materie de design, iar piesele de instalatii trebuie alese si aici de cea mai buna calitate pentru a fi durabile in timp, peretii pot fi placati cu placi de ceramica sau daca doriti un aspect mai modern cu lemn.

  1. Bai de serviciu

Baia de serviciu are o suprafata mica de aceea ea trebuie sa fie foarte bine organizata, nu poate avea cabina de dus sau cada, lavoarul este unul de dimensiuni mici, culorile peretiolor si ale mobilierului trebuie sa va asigurati ca sunt deschise pentru a da senzatia ca spatiul este mai mare, iar un lucru care poate accentua senzatia de spatiu mai mare este lumina, asa ca aceasta trebuie sa fie nelipsita din baia de serviciu.

Utilizarea lemnului in amenajarea baii

          Lemnul este un material destul de complicat cand vine vorba de utilizarea lui in spatii umede sau in spatiile unde este mereu expus la actiunea apei, de aceea trebuie mereu sa ne asiguram ca acesta este un lemn de esenta tare care are o calitate premium si care a fost tratat pentru a-i creste rezistenta la apa, cat si la umezeala care poate intra in cei mai mici pori ai lemnului. Lemnul mai poate fi integrat in baie, bineinteles, in mobilier care poate reprezenta spatiu de depozitare, polite, blaturi, accesorii, fatade de pereti, desi cand vine vorba de a placa peretii unei bai cu lemn devenim mai rezervati si optam imediat pentru ceramica, insa pentru o baie in stilul clasic sau vintage aceasta este o solutie care mereu lasa o impresie de neuitat.

 

Avantaje si dezavantajele lemnului in baie

  1. Avantaje
  • Da un aer curat
  • Asigura un aspect unic datorita sectiunii unice a lemnului
  • Se incadreaza perfect in stilul clasic si modern
  • Creeaza o atmosfera relaxanta si odihnitoare
  • Se incadreaza perfect pentru elementele de mobilier
  • Este natural
  • Este un bun conductor termic
  1. Dezavantaje
  • Costurile pentru tratare sunt foarte mari
  • Este greu de intretinut
  • Nu este foarte rezistent la contactul indelungat cu umezeala
  • Nu este rezistent la uzura si trafic

 

Utilizarea ceramicii in amenajarea baii

Ceramica este un material foarte bun pentru amenajarea unei bai, este foarte rezistent la umezeala, are o gama foarte larga de produse de la cele mai mici pana la cele mai ridicate preturi, o gasim in multe nuante si in multe modele. Amenajarea unei bai este bazata in principiu pe materiale ceramice incepand de la placarea peretilor si realizarea pardoselei pana la accesoriile necesare in baie.

  1. Avantajele utilizarii ceramicii:
  • este rezistenta la contactul indelungat cu apa
  • este usor de intretinut
  • este rezistenta la umezeala
  • se gaseste intr-o varietate foarte mare de modele
  • este utilizata pentru vasele de wc si de lavoare
  • este usor de realizat pentru diverse designuri
  • se potriveste pentru majoritatea stilurilor de design
  1. Dezavantajele utilizarii ceramicii:
  • Este casanta
  • Necesita adezivi speciali pentru aplicarea pe pereti si pardosele
  • Nu este un bun conductor termic
  • Este deficitara la aplicarea accesoriilor pe pereti

Ceramica in baie ajuta din multe puncte de vedere si in ceea ce priveste placarea peretilor idei mai bune decat placarea lor cu placi ceramice nici ca ar putea exista, ele sunt prezente in toate stilurile si imita absolut toate materialele naturale de la piatra, marmura pana la lemn si metal, le gasim intr-o varietate imensa si in plus acest element dintr-o baie dicteaza stilul pe care il abordam. Daca ne dorim o baie in stil clasic sau o baie in stil vintage sau modern, solutia cea mai la indemana pentru a scoate in evidenta stilul, raman placile ceramice.

In ceea ce priveste accesoriile ele sunt de preferat sa fie tot din ceramica deoarece la fel ca placile le gasim intr-o varietate foarte mare de modele, stiluri si designuri atractive pentru baia noastra.

Cand vine vorba de mobilier mintea ne zboara imediat la lemn, care este un material ideal si usor de prelucrat pentru a obtine mobilierul dorit in baie, insa in ceea ce priveste vasele de lavoar este foarte impresionant un lavoar freestanding realizat integral din piatra naturala sau ceramica de cea mai buna calitate care intr-o baie poate fi piesa in jurul careia sa amenajam intreaga incapere.

Mereu prezenta lemnului in baile noastre va da un aer mai cald atmosferei, plus ca lemnul intr-o baie cu multa ceramica iti va da senzatia de plutire deoarece este un material aparte cu o rata de reflexie a luminii mica si cu un aspect placut si unic.

Daca este sa tragem o concluzie intre cele doua materiale pentru amenajarea ideala a unei bai, este ca daca ne dorim o baie de dimensiuni mari care va avea o utilizare destul de deasa pentru a prelungi viata acesteia este ideal sa avem in vedere placarea peretilor si a pardoselei cu placi de ceramica de cea mai buna calitate si care se incadreaza preferintelor noastre si stilului ales, mobilierul trebuie sa fie din lemn deoarece aduce un plus de design si niste linii neobijnuite datorate sectiunii unice a lemnului. Acesta face locul mai dragut si mai cald, iar vasele pot fi realizate din ceramica, material care ofera un plus de confort in ceea ce priveste intretinerea lui.           Daca este vorba de o baie de serviciu ideal ar fi sa mergem tot pe ceramica deoarece dupa cum ii spune si numele „de serviciu” va avea o utilizare frecventa si chiar daca ne dorim lemn exista posibilitatea de a alege placi ceramice cu designul de lemn si textura asemanatoare, care are un impact izbitor la prima vedere sau sa mergem pe o ceramica din gama celor care imita piatra, insa oricare le-am alege ideal este sa aiba o nuanta deschisa pentru a da senzatia ca spatiul este mai mare, iar vasele de toaleta si de chiuveta sa fie tot din ceramica de preferat suspendate pentru a elibera planul pardoselei si a nu aglomera incaperea.

Daca ne dorim o baie de lux aici ceramica nu isi mai gaseste locul, ea fiind substituita de marmura sau lemn pentru placarea peretilor si a pardoselei, iar pentru vasul de lavoar se aleg de obicei materiale precum piatra, marmura, metalul, sau chiar lemnul tratat impotriva umezelii, insa un loc nelipsit al ceramicii chiar si in baile de lux il reprezinta vasul de wc care este de preferat sa fie realizat din ceramica lucioasa de cea mai buna calitate, care asigura o igiena si o intretinere premium pentru baile de lux realizate in orice stil.

Tendinte 2018 in materie de designul casei

Cand vine vorba de casa noastra intotdeauna vom dori ce e mai bun, ce e mai de calitate si in trend. Vom adopta principiul “odata si bine”. Asta ne dorim de la o casa, sa o construim odata si sa ne placa cat mai mult timp, dar sa fie si cat mai rezistenta. Este investitia cea mai de suflet pe care o facem si nu dorim sa avem regrete. Acest an vine cu multe noutati, dar cel mai important este ca vine cu o libertate mult mai mare in amenajari.

De aceea, in acest articol o sa vorbim despre cateva tendinte in materie de case dar si de anumite parti ale casei, anumite obiecte, culori, design-uri. Ne vom delecta si vom afla noutatile din acest an sau ideile inedite adoptate de arhitecti.

In materie de constructii, prorietarii din 2018 incep sa-si doreasaca de la casa lor cateva mari avantaje:

-sa fie o casa smart, adica sa aibe cat mai multa tehnologie care sa va ajute in diferite situatii;

-sa fie eficienta din punct de vedere energetic, astfel casa trebuie sa-si furnizeze cat se poate de multa energie proprie (prin panouri, de exemplu);

-sa se foloseasca cat mai multe materiale sustenabile, deci pot fi folosite in construirea casei, chiar materiale reciclate, materialele nu trebuie sa fie folosite nici in plus, nici in minus;

-sa fie cat mai automatizata, deoarece traim in era tehnologiei, dorim sa profitam cat mai mult de ea si sa ne usuram cat de mult putem munca si viata, astfel casa in care traim, dorim sa fie automatizata;

Cat despre tendintele acestui an in materie de amenajarea casei, acestea sunt diverse si foarte simpatice.

Plantele- mereu la moda

In general, cu totii ne dorim plante in locuinta noastra, dar majoritatea dintre noi nu avem timpul necesar sa le ingrijim. Plantele sunt mereu accesibile atat ca pret, cat si ca diversitate. Sunt la indemana oricui si sunt foarte folosite in designul casei. Aceste plante pot fi alese atat pentru a da o pata de culoare locuintei, dar si pentru a profita de aer curat. Pentru ca timpul este limitat anul acesta oamenii opteaza pentru plantele care nu necesita o ingrijire sporita, cum sunt orhideele dar si pentru cactusi sau plantele suculente, care necesita o udare mai rara si care sunt foarte rezistente.

Culrorile acestui an

            Culorile pe care le adopti in casa sunt foarte importante si parca iti dau energie de fiecare data. Toti am trait sentimentul de bucurie sau de pozitivitate atunci cand ne-am schimbat mobila sau cand am adoptat o alta culoare pentru peretii nostri. In acest an se poata urmatoarele culori:

*violetul-  aceasta este culoarea anului aleasa de Institutul Pantone si se regaseste tot mai des in designul de interior;

*albastrul- nuantele pot fi diferite, pornind de la un albastru deschis, turcoaz, pana la un albastru mai puternic- electric; aceasta culoare este una foarte linistitoare si va va ajuta sa va relaxati atunci cand intrati cu ea in contact;

*rozul- este o culoare tot mai folosita de designeri si este considerata tot mai mult o nuanta neutra, este folosita des in dormitoare, fiind o culoare placuta si calda, deci nu va fie frica sa o integrati in ambientul dumneavoastra;

*rosul- chiar daca la prima vedere pare o alegerea prea indrazneata, aceasta culoare este tot mai folosita in acest an, dand pata de culoare casei dumneavoastra. De exemplu, mobila de bucatarie avand aceasta culoare poate fi elementul de care aveti nevoie sa iesiti din banal, asadar nu ezitati sa o folositi;

* alb si negru- chiar daca sunt nonculori, acestea vor fi intotdeauna la moda. Acestea pot fi luate separat sau impreuna. Combinate, aceste culori vor crea un efect de modernism si de simplitate in acelasi timp.

Mobilierul

            Acesta trebuie sa fie metalic si cat mai minimalist, cu forme geometrice, linii clare si elegante. Sunt la moda si oglinzile, si pe langa acest aspect, ele constituie un mare avantaj, acela de a da impresia de o incapere mai mare.

In trend este si pielea in acest an. Daca doriti sa va alegeti o canapea si nu stiti pentru ce material sa optati, nu stati pe ganduri si alegeti canapele din piele, nu veti da gres.

Lemnul este si el in trend cand vine vorba de mobilier. Acesta trebuie sa aiba o culoare cat mai naturala. Lemnul este perfect pentru spatiile mici, el creaza camere calde dar si spatioase.

Finisajele anului

            In acest an la mare cinste este marmura. Aceata este folosita atat pentru a decora pereti intregi, cat si pentru a crea piese de mobilier sau decoratiuni.

In acest an se recomanda ca gresia si faianta sa fie in nuante de verde. Acestea se pot pune atat in baie, cat si in bucatarie sau pe hol, dand un aspect placut si fiind o pata de culoare.          

            O alta vedeta a anului 2018 este betonul. Designerii va recomanda sa fiti indrazneti si sa nu folositi acest material doar la blatul din bucatarie ci si pe suprafetele de mobilier sau pentru accesorii.

            Materialele textile folosite in acest an sunt materialele din fibre naturale si catifeaua. Deci puteti opta pentru un dormitor cu multa catifea roz sau accente de fibre pe diverse obiecte din livingul dumneavoastra.  Texturile inflorate si cele impletite revin si ele in trend.

Elemente de design

            Anul acesta se poarta cercurile sau obiectele in forma de cerc. Asadar, va recomandam o veioza rotunda supradimensionata sau cateva tablouri care sa aibe niste cercuri pe ele.

Tot la moda sunt si stickerele si tapetele. Daca aveti o idee inedita sau o imagine care va place foarte mult nu exitati sa o lipiti pe perete si sa va construiti un colt in care sa va simtiti formidabil.

Din punct de vedere grafic, scrisul este si el in tendinte in acest an. Nu este recomandata simetria, asa ca imaginatia dumneavoastra nu are margini. Puteti profita pentru a crea din locuinta dumneavoastra un loc de motivare sau un loc cu amintiri. Puteti pe fundalul textului sa asezati si imaginea preferata sau potrivita pentru a crea un intreg.

Iluminatul

            Corpurile de iluminat si mai cu seama lumina pe care acestea o genereaza, sunt foarte importante pentru a avea un maxim de confort in casa noastra. In acest an materialul principal care este cel mai cautat cand vine vorba de corpuri de iluminat este alama. Aceste corpuri au linii clare si sunt foarte usor de asortat cu restul obiectelor. Se integreaza in orice incapere si da un plus de valoare si stil casei dumneavoastra. Sunt folosite foarte mult in acest an LED-urile si este des adoptat stilul retro, avand linii simple si clare. Tot in acest an sunt des intalnite si lampile pe podele. Astfel, chiar daca suntem obisnuiti cu clasicele candelabre prinse in tavan, acest an aduce un trend cu aceste lampi.

Concluzionam prin a va spune ca amenajarea unei case este lucrul care ne evidentiaza cel mai bine ce ne place, ce fel de oameni suntem, ce fel de preferinte avem si cum ne place sa ne traim viata. Bineinteles, inainte de a incepe amenajarea casei trebuie sa ne gandim cat spatiu avem, iar apoi sa ne apucam sa facem investitia in accesorii, lavabila, culori, mobila, covoare, tehnologie si asa mai departe. Am putea sa spunem ca amenajarea unei case in acest an a devenit mult mai importanta, calitatea si tehnologia fiind in prim-plan.

Oamneii au inceput sa se orienteze spre lucrurile de odiniara, adica cele durabile si trainice, au inceput sa caute ca acel loc unde se intorc de la treburile zilnice numit „acasa”, sa fie un colt unde sa se poata relaxa, motiva, inspira si sa nu se simta constransi sau inconfortabili. Interiorul casei noastre nu mai este de ajuns sa indeplineasca toate acele lucruri pe care le-am enumerat ci el trebuie sa fie si „smart”, adica sa putem inainte de a ajunge acasa sa setam temperatura dorita, muzica pe care vrem sa o auzim si intensitatea luminii in interiorul casei, si acestea sunt doar cateva dintre micile avantaje ale casei „smart”, iar deoarece suntem din ce in ce mai doritori sa dobandim o libertate financiara incercam sa avem o casa cat mai autonoma energetic, adica sa ne produca apa calda gratis, sa ne produca energie gratis si mai mult decat asta daca se poate energia pe care nu o folosim sa o dam spre vanzare si in loc sa platim noi companiile de utilitati.

Asa ca, o casa prietenoasa este in 2018 independenta energetic, cu un interior relaxant si motivational si cu un impact minim asupra mediului inconjurator.

Amenajarea livingului-mobilier si alegerea nuantelor de lavabila

Una dintre cele mai utilizate incaperi dintr-o casa sau dintr-un apartament, sau mai bine zis, camera in care dorim sa ne petrecem cat mai mult timp este livingul. Acest spatiu ne poate face sa ne bucuram de oameni sau sa ne relaxam. Livingul este spatiul cel mai indragit si de aceea trebuie sa il amenajam cu grija.

Inainte de a ne apuca de acest proces trebuie sa avem in vedere cateva lucruri:

Sa incepem prin a  face un plan din care sa rezulte cateva aspecte: pentru ce vom folosi acest loc, cat timp petrecem in acest loc, cat de des luam masa acolo si cat de des ne viziteaza prietenii.

Sa incercam ca livingul, indiferent de utilizarea lui sa fie cald si primitor iar acest lucru il putem face vopsind peretii in culori deschise, trebuie sa incercam sa il amenajam in primul rand pentru noi si sa ne gandim la hobby-urile pe care le avem. De exemplu, daca ne place sa citim din livingul nostru nu va lipsi nicodata o biblioteca. Este important ca atunci cand dorim sa ne deconectam de munca sau de probleme sa avem un loc de refugiu in care sa ne relaxam si sa ne incarcam bateriile pentru o noua zi. Poate va plac florile si atunci veti dori un living cu multe plante viu colorate care va vor incanta privirea si sufletul. Poate va relaxeaza arta, pictura dar un tablou este prea mic pentru a va relaxa, veti putea apela cu usurinta la un tapet inedit.

Tot la inceput va sfatuim sa alegeti un punct central al camerei care sa iasa in evidenta si care sa faca din livingul dumneavoastra un “altfel” de living. Asadar, acest punct poate fi un semineu, sau poate spatiul de servit masa care are un mobilier aparte, sau poate locul unde dumneavoastra va petreceti serile si unde serviti un ceai, poate fi chiar si draperia un punct central sau un perete cu un tapet diferit. Acest lucru va va ajuta sa creati o incapere deosebita, deci trebuie neaparat luat in seama.

Trebuie sa tinem cont si de distantele la care se aranjeaza anumite obiecte in living. Deci, televizorul nu va fi la o distanta foarte apropiata de canapea (minim de doua ori diagonala lui) pentru a nu avea probleme cu ochii, masuta de cafea va fi asezata la o distanta de 40 de cm de canapea iar ramele si tablourile se vor pozitiona la nivelul privirii pentru a nu le trece nimeni cu vederea. Tot de distante trebuie sa tinem cont si atunci cand livingul nostru are mai multe functii. Daca in aceasta incapere se ia masa, atunci trebuie sa avem in vedere ca poate o masa normala nu ne este suficienta atunci cand vom avea musafiri, de accea va recomandam sa apelati la o masa extensibila si sa aveti grija unde o pozitionati ca atunci cand o veti folosi sa incapa. Aceste mici detalii vor face diferenta.

Dupa ce ne-am clarificat foarte bine in minte ce ne dorim de la livingul nostru si in ce scop il vom folosi, putem trece la etapa urmatoare: accea de amenajare.

Pentru a fi cat mai eficienti, mai intai trebuie sa ne alegem un stil de amenajare a livingului.

 

Stilul clasic

          Acest stil face legatura dintre trecut si prezent si se potriveste persoanelor care isi doresc un living luxos dar si foarte elegant. Puteti apela cu usurinta la mobila din lemn masiv sculptata manual, va face din acest loc unul aparte, sau poate niste fotolii din piele. Acest stil adopta in general culorile de maro si un loc pentru servit masa. Daca considerati ca acest stil va reprezinta puteti sa-l implementati si sa va inspirati.

Stilul modern

          Acest stil se potriveste persoanelor ocupate care isi doresc atat un desing placut al acestei camere dar mai ales sa fie cat mai fuctional. Puteti adopta culori foarte dechise si mobila functionala. Poate este mai degraba un loc care il folositi din cand in cand, mai ales daca sunteti foarte ocupat, si nu un loc unde va petreceti foarte mult timp.

Stilul rustic

          Acest stil presupune un mobilier aparte, cu piese foarte vechi, unele reconditionate, altele nu, care vor face din spatiul dumneavoastra un loc romantic, nostalgic. Va pune accentul pe valorile traditionale ale familiei dumneavoastra dar si ale tarii unde traiti. Puteti sa faceti peretii din piatra decorativa, puteti aseza pe jos o blana mare si calduroasa iar toate aceste elemente vor face din living un loc intim.  Asadar, daca aveti cate un stergar de la bunica sau o farfurie veche nu le aruncati, vor face ca locul dumneavoastra de relaxare sa aibe, pe langa un aspect foarte dragut, o incarcatura emotionala si sentimentala foarte mare.

Stilul electric

          Specificul acestui stil este combinarea mai multor stiluri, mai multor texturi, culori, imprimeuri din diverse timpuri. Acest stil se potriveste de minune persoanelor energice, care se incarca din culoare si carora le place aglomeratia. Daca aveti un spatiu inalt (de exemplu la mansarda) acest stil se potriveste de minune deoarece lumina naturala va va oferi farmecul de care aveti nevoie sa va relaxati.

Stilul minimalist

          Acest stil se potriveste de minune in spatiile mici si promoveaza simplitatea devenind o adevarata arta. Livingul minimalist este cu adevarat fermecator prin piesele de mobilier simple dar si putine, astfel va crea un spatiu foarte aerisit, disciplinat si ordonat. Asadar, daca va considerati un om ordonat, iar ordinea va relaxeaza, va recomandam sa adoptati acest stil pentru livingul dumneavoastra.

Amenajarea livingului se poate realiza si in concordanta cu functionalitatile lui.

          Living pentru serile petrecute in familie. Aceste seri sunt foarte importante si va vor ajuta sa va apropiati de cei dragi, pentru aceasta aveti nevoie de un loc unde sa serviti un ceai sau un desert pentru a va indulci, unde sa aveti un contact vizual bun cu toti cei din familie, de aceea o masuta de cafea si o canapea mare va va ajuta mult. Trebuie sa tineti cont de gusturile celorlalti si sa incercati sa-i faceti sa se simta cat mai confortabil. Iar daca aveti si copii trebuie sa ganditi camera in asa fel incat ei sa fie in siguranta si sa aibe cat mai mult spatiu de joaca.

Living cu loc pentru birou. Acesta incapere trebuie adaptata la nevoile dumneavoastra, nevoia unui birou este una normala pentru orice om sau familie, dar nu poate fi pus oriunde. Daca veti folosi biroul des, primul lucru de care trebuie sa tineti cont este lumina. Incercati sa-l pozitionati intr-o zona cu multa lumina pentru a va face munca mai usoara. Chiar daca puneti un birou in living, acesta trebuie sa se incadreze in decor, deci incercati sa fiti atenti la detalii si sa il incadrati frumos, scaunul nu ar trebui sa fie foarte mare, iar de pe birou nu ar trebui sa lipseasca niciodata o lampa.

Pentru a profita la maxim de relaxare si de linistea care ne-o ofera locuinta, trebuie sa fim atenti nu doar la obiectele fizice din incapere ci si la lucrurile care ne pot obosi vizual, iar aici ma refer la culorile peretilor. Incercati pe cat posibil sa nu alegeti culori foarte obositoare care va pot agita, ci culori cat mai calde. Nuantele de lavanda, verdele sau albastru va pot ajuta sa va linistiti si sa va odihniti, iar nantele neutre nu vor reusi sa va agite niciodata si in plus se vor incadra foarte bine in designul livingului. Albul imaculat de pe pereti cu cateva piese de mobilier colorate (cateva perne decorative cu nuante tari precum rosu sau turquoise, sau o lustra portocalie, sau o canapea magenta) vor face un adevarat deliciu din acel spatiu. Daca insa doriti sa iesiti din tipar si sa fiti mai indrazneti puteti apela la un mic artificiu. Este greu sa va faceti toata incaperea rosie, poate deveni obositoare, insa puteti vopsi doar un perete si va arata foarte spectaculos.

Indiferent ce idee aveti pentru livingul dumneavoastra va recomandam sa fiti indrazneti si sa incercati sa-l faceti cat mai confortabil si odihnitor. Veti capata energie pozitiva si veti putea ajuta si pe alti oameni cu energia dumneavoastra. Nu va fie frica de culori daca sunteti un om foarte pozitiv, sau sa eliminati piese de mobilier daca va doriti un design simplist.