Tot ce trebuie să știți despre șeminee

Un șemineu este un accesoriu care adaugă eleganță și stil casei dumneavoastră. Aceasta îmbunătățește atmosfera și este cu adevărat spectaculoasă.

Ce ar trebui să luați în considerare înainte de a cumpăra un șemineu?

Atunci când doriți să achiziționați un șemineu, există mai multe lucruri de luat în considerare.

Doriți să îl folosiți pentru a încălzi o singură cameră, pentru a vă încălzi casa sau doar pentru decor?
Instalația ar trebui să se afle într-o cameră locuibilă sau într-o clădire separată a locuinței.
Șemineul se potrivește atât în interioarele rustice, cât și în cele moderne.

lemne de foc

Ce tip de lemn se folosește?

Lemnul folosit este important pentru ca soba sau șemineul să funcționeze corect. Acesta trebuie să fie cât mai natural, fără chimicale și cât mai uscat posibil – cel mai bine este să cumpărați lemnul de foc cu doi ani înainte, să-l depozitați într-o cameră dedicată, bine ventilată și apoi să-l folosiți. Grosimea optimă a lemnului este de 5-15 cm.

Încălzirea cu combustibil solid este bine cunoscută ca fiind cea mai economică metodă datorită raportului preț/valoare termică a combustibilului.

Lemnul umed are o putere calorică scăzută, iar vaporii produși în timpul arderii se pot lipi de pereții camerelor de ardere, coșurilor și țevilor, producând funingine și reducând durata de viață a produsului și a instalației acestuia.

Când lemnul arde, se emite aceeași cantitate de dioxid de carbon ca și în cazul în care se descompune în natură. Prin urmare, spre deosebire de combustibilii fosili, arderea lemnului este o formă de încălzire ecologică, care nu produce gaze cu efect de seră.

Care sunt componentele unui șemineu?

  • Clapeta de evacuare a gazelor de ardere este utilizată pentru a regla cantitatea de gaze de evacuare de la sobă/șemineu către coșul de fum. Acesta este ușor de acționat cu ajutorul unui mâner aflat în partea superioară a cazanului.
  • Coșul de fum este utilizat pentru a extrage gazele de evacuare din procesul de ardere al șemineului și pentru a le evacua în exterior. Coșurile de șemineu trebuie să aibă dimensiunea corectă, așa că este recomandabil să consultați un expert sau un designer. Canalul de fum trebuie să fie de aceeași dimensiune cu marginea sobei.
  • Tirajul este combinația dintre înălțimea coșului de fum și diferența de temperatură dintre gazele de evacuare și aerul exterior, denumită în mod obișnuit „tirajul coșului”. Coborârea înălțimii coșului de fum reduce, de asemenea, diferența de temperatură dintre gazele de evacuare și aerul exterior.

Curățarea sobelor și a șemineelor trebuie făcută când este frig.

În mod ideal, nu forțați șemineul să se răcească, ci așteptați ca acesta să se răcească în mod natural. Folosiți grătare și scrumiere mobile pentru a îndepărta cenușa și resturile.

Cantitatea de cenușă și funingine este direct influențată de calitatea combustibilului utilizat și de condițiile de lucru.

În cazul în care șemineul este supradimensionat sau este utilizat la temperaturi scăzute, cantitatea de funingine va crește semnificativ. Absența unui tiraj al coșului de fum crește, de asemenea, cantitatea de cenușă.

O inspecție generală a șemineului și a coșului de fum este necesară după încheierea sezonului de încălzire.

Puncte cheie pentru instalarea șemineului

Ca în cazul oricărui produs combustibil solid sau gazos, este recomandabil să vă asigurați că instalația respectă normele și reglementările locale și standardele naționale și europene.

Șemineul este așezat orizontal pe podea. Se recomandă ca șemineul să fie așezat pe un suport fix la 50 cm de partea frontală a șemineului și la 30 cm de părțile laterale, fără obiecte inflamabile sau pirolizabile plasate în apropierea acestuia și la o distanță de cel puțin 80 cm.

Alimentarea cu aer proaspăt a sobei ar trebui să fie de cel puțin 4 m3/h la 1 kW de capacitate termică. În cazuri speciale, dacă alimentarea cu aer proaspăt nu este suficientă, acesta poate fi furnizat din încăperea vecină sau din aerul exterior.

Mai jos, găsiți o schemă pentru montarea unui termoșemineu în sistem închis și produsele adiționale necesare pentru ca acesta să funcționeze în regim normal.

  1. Manometru
  2. Termometru 120º С
  3. Termostat electric
  4. Supapă de siguranță termică
  5. Supapă automată
  6. Supapă de siguranță hidraulică1,5 bar
  7. Scurgere/Drenaj
  8. Vas de expansiune etanșat
  9. Filtru
  10. Pompă de circulație
  11. Grup complementar automat

Principalele cauze ale unui tiraj insuficient sunt

  • Acumularea de funingine în interiorul coșului de fum, ceea ce reduce secțiunea transversală a coșului de fum și crește rezistența gazelor de eșapament la urcare.
  • Fisuri în peretele coșului de fum sau rozete slăbite.
  • Burlane slăbite sau care sunt introduse adânc în coș și care reduc secțiunea transversală a coșului sau îl blochează complet.
  • Plafoanele neizolate sau ferestrele deschise provoacă fenomenul de „scară-coș”, la etajele superioare, creând tiraj invers.
  • Dacă este conectat corect și dacă este întreținut și întreținut în mod constant, coșul de fum nu va emite fum în încăpere. Cu toate acestea, în acest caz, camera trebuie ventilată pentru a elimina gazele.

Scrie un Comentariu