Casele din caramida – avantaje si dezavantaje

Casele din caramida – avantaje si dezavantaje

            Utilizarea caramizii in constructii este o metoda ce dateaza de sute de ani. Chiar si astazi, caramida si blocurile ceramice sunt folosite in ridicarea zidariilor pentru numeroasele lor avantaje. Cu toate acestea, si riscul dezavantajelor trebuie luat in considerare.

 

Casa din caramida

Casa dn blocuri ceramice

Casa dn blocuri ceramice

Avantaje

Un material rezistent si durabil

Caramida este un material de constructii durabil, ce suporta cu succes pana la cele mai mari incarcari. Aceasta nu este supusa torsiunii, nu rugineste, nu se degradeaza, nu se erodeaza si nu este supusa riscului daunatorilor. De asemenea, se comporta excelent la umiditate.

Intretinere redusa

Casa din caramida nu va necesita procese de intretinere complexe, poate doar o curatare regulata a suprafetelor expuse la exterior. Caramida (nu blocurile ceramice) nu necesita aplicarea unui strat protector cum se intampla la peretii de lemn, poate fi lasata expusa fara aplicari de tencuieli sau vopsele.

Performante termice

Caramida prezinta o masa termica excelenta, asadar casa din acest material va mentine racoare in timpul verii si caldura pe timp de iarna. Acest lucru se intampla datorita bunei comportari a caramazii la diferentele de temperatura, pastrand temperatura interioara constanta intr-o zona de comfort.

Protectie acustica

Densitatea peretelui de caramida reduce sunetele venite din exterior, mai ales atunci cand zidul exterior este format din doua straturi de pereti de caramida cu un izolator fonic la mijloc. Peretii interior din caramida realizeaza si ei o buna izolare fonica, in conditiile in care zidul este bine tesut.

Rezistenta la foc

Avand in vedere temperaturile mari la care caramida este formata, acest material este, evident, rezistent la foc. Este adevarat ca o caramida este mai rezistenta la foc decat un zid de caramida care este legat cu mortar. Chiar si asa, un zid realizat din acest material se afla printre cele mai sigure solutii de protectie impotriva incendiilor, cu o rata de 1 ora pana la 4 ore de rezistenta.

Dezavantaje

  • Oricat de rezistent ar fi acest material, nu poate fi folosit in zone cu risc seismic ridicat.
  • Ridicarea unui zid de caramida poate lua mai mult timp decat in cazul altor materiale si necesita interventia unei maini de lucru specializate. Durata de constructie a unui zid de caramida este imprevizibila deoarece acesta nu poate fi ridicat indiferent de vreme. Ploaia si temperaturile scazute pot reduce eficienta mortarului care leaga caramizile, facand astfel zidaria instabila.
  • Chiar daca nu necesita o intretinere complexa, atunci cand trebuie curat un zid de caramida, este necesara contactarea unui specialist.
  • Daca folositi o caramida de calitate redusa, culoarea ei se poate schimba cand este expusa la soare pentru o lunga perioada de timp.
Comments for this post are closed.