Vata minerala – avantaje fata de polistiren

O casa care respecta toate procesele de termoizolatie va consuma mai putina energie asigurand economie la facturi. In acest sens, o intrebare foarte populara este legata de alegerea materialului izolator care poate fi vata minerala sau polistirenul.

Vata minerala are doua tipuri putand fi din sticla sau bazaltica. Este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru termoizolatii in intreaga lume, varianta preferata fiind vata din sticla care este de fapt o tesatura facuta din fibra de sticla care cu ajutorul unui liant organic va tine fibrele legate intre ele. Este un material flexibil si elastic.

Vata din sticla va asigura izolatia termica dar si acustica. Specialistii mentioneaza ca intre vibrele de sticla se formeaza camere de aer care impiedica transferul de caldura si transferul fonic. Se foloseste de fiecare data in interior. Vata bazaltica reprezinta un produs rigid care se utilizeaza in general pe exterior, pentru a termoizola fatada.

Spre deosebire de vata minerala, polisterul poate arde foarte usor in timp ce vata este ignifuga, deci nu va arde si nici nu va intretine arderea. De asemenea, vata minerala este clasificata A1 in ceea ce priveste comportamentul la incendii in conformitate cu Clasificarea Europeana.

De asemenea, polistirenul nu intruneste standardele europene, motiv pentru care calitatea sa este contestata.

Chiar daca se spune ca polistirenul este rezistent la foc, din nefericire atunci cand va ajunge la o temperatura anume, materialul poate lua foc si cand arde va emana un fum toxic pentru sanatatea omului.

Pentru cei care vor sa se fereasca din calea incendiilor, vata minerala castiga la aceasta categorie.

Un alt criteriu ce trebuie luat in calcul tine mai mult de pereti. Polistirenul iese din nou in pierdere si la acest capitol pentru ca nu lasa peretii sa respide. Astfel exista un risc mult mai crescut pentru aparitia igrasiei si a mucegaiului.

De aceasta data va castiga tot vata minerala pentru ca nu permite dezvoltarea microorganismelor.

Urmatorul criteriu care tine de umezeala si de condens este pus in practica tot de vata minerala. Se stie ca polistirenul ajuta la formarea condensului fiind permeabil la vapori. Dupa ce umiditatea intra in pereti ii va tine tot timpul umezi iar in anotimpul rece si umed vor ingheta iar scopul izolarii va fi anulat. Lucrul acesta se poate intampla de fapt la toate izolatiile atunci cand punctul de roua nu este calculat corespunzator si dimensiunile stratului izolator nu sunt alese in conformitate.

Polistirenul este un paradis al sobolanilor. Rozatoarele acestea vor intra in polistiren chiar si printr-o mica fisura de dimensiunea unui deget. Cele mai mari pagube au loc in cazul izolatiilor din interior si pentru a scapa de soareci va fi necesar ca proprietarul sa apeleze la detaizare. In vata minerala soarecii patrund mult mai greu.

Un alt criteriu este reprezentat de izolatia fonica. Chiar daca atat polistirenul cat si materialul sunt termoizolante, doar vata minerala poate asigura o buna protectie fonica.

Polistirenul invinge vata atunci cand vine vorba de pret pentru ca izolatia cu vata minerala costa dublu.

2 Comentarii

  • Dan P.

    Mi-am termoizolat recent acoperisul cu vata minerala. E mai scumpa decat polistirenul, dar isi face treaba. Retine caldura la partea expusa catre exterior, dar nu o inmagazineaza pe toata suprafata vatei. Recomand.

  • MORARIU DUMITRU

    Care ar fi explicatia pentru care toate blocurile se placheaza pe exterior cu ploistiren!!!S-a dezvoltat o intreaga industrie in acest sens.SANT INTRADEVAR NISTE AVANTAJE PE TERMEN LUNG/APROPO DE PUNCTUL DE ROUA SI MENTINEREA UMEZELII/ SAU ESTE O CACIALMA?MULTUMESC

  • Scrie un Comentariu