Tencuiala – Rolul, Tipuri de tencuială și etapele aplicării

În procesul de construire sau renovare a unei case, tencuiala joacă un rol important, nu numai din punct de vedere estetic, termic sau acustic, ci și din punct de vedere al protecției. Înainte de a începe să îl aplicați, este bine să știți ce tip de tencuială să aplicați, unde și ce pași trebuie urmați pentru a obține cele mai bune rezultate.

Poate fi utilizată atât în interior cât și în exterior, iar tipul de tencuială depinde de mai mulți factori, cum ar fi modul de aplicare și materialul pe care urmează să fie aplicată.

Rolul tencuielii

Tencuiala este stratul de mortar aplicat pe suporturile de zidărie, cum ar fi pereții din cărămidă, beton sau BCA, în scopul obţinerii de suprafeţe bine nivelate, uniforme, şi rezistente în timp. Procesul de aplicare și grosimea tencuielii se adaptează fiecărui tip de suprafață.

Putem spune că cel mai semnificativ rol al tencuielii este umplerea golurilor de pe diverse suprafete. Astfel, ea contribuie semnificativ la aspectul construcțiilor, ascunzând eventualele defecte.

Tencuiala reprezintă un pas esențial în etapele construcțiilor nu doar datorită aspectului ci și datorită rolului său de protecție și igienă deoarece prin aplicarea sa pereții și elementele de construcție vor fi protejați de umiditate și alți factori climatici.

La uscare, tencuiala devine automat un sigiliu împotriva sunetelor devenind un izolator fonic iar pe lângă acest lucru este și ideală pentru îmbunătățirea izolării termice.

 

 

Etapele aplicării tencuielii

Pentru a aplica corect tencuiala trebuie respectați anumiți pași importanți.

Curățarea suportului pe care urmează a fi pus materialul este primul și cel mai important pas pentru o tencuială reușită. Este important să nu existe praf, urme de ulei sau grăsimi, iar temperatura mediului în care se lucrează nu trebuie să fie sub 5°C sau peste 30°C.

Amorsarea suprafețelor este cel de-al doilea pas în procesul de pregătire deoarece amorsa reprezintă suportul pentru prinderea corectă a tencuielii.

Prepararea mortarului pentru grund și executarea grundului este următorul pas. După aproximativ 1-2 zile de la aplicarea amorsei și uscarea acesteia, ajungem la aplicarea tencuielii. După prepararea si aplicarea grundului, acesta nu se va uniformiza, deoarece suprafața trebuie sa rămână grunjos pentru a asigura o aderență bună stratului final.

Ultimul pas este prepararea materialului pentru tinci și executarea acestuia, tinciul trebuie preparat după cerințele suprafeței, de interior sau exterior, va fi aplicat pentru a nivela suprafața tencuită. Iar după aplicarea stratului vizibil cu gletiera, acesta este lucrat pentru a obține o suprafață dreaptă, netedă și uniformă.

 

Câte tipuri de tencuială sunt ?

Ei bine, tencuielile pot fi clasificate după locul în care vor fi aplicate :

 Tencuieli de exterior

În prezent, tencuielile exterioare se practică mai puţin cu scopul de a nivela suprafețele, deoarece suprafața uniformă se obţine în urma izolărilor termice. Prin urmare, s-au dezvoltat mult mai mult tencuielile decorative, deoarece acestea sunt gata colorate și se folosesc ca o masă de şpaclu reprezentând stratul exterior final al clădirii. Aceste tencuieli au nevoie de o rezistenţă crescută la îngheţ / dezgheţ sau decolorare.

 

Tencuieli de interior

În interiorul clădirii însă, scopul principal al tencuielii rămâne același de a nivela pereții, tavanele, de a umple pragurile ferestrelor, de a crea suprafețe bine nivelate și pentru a elimină denivelările suprafețelor ca acestea sa fie pregătite pentru următorii pași de finisare precum, vopsirea sau diverse moduri de decorare. Tencuiala de interios trebuie să reziste la fisurare și să permită pereților să respire.

Dar pot fi clasifica și după modul in care acestea au fost prelucrate:

 Tencuieli brute – sunt cele cu fața vizibilă, folosite doar unde nu trebuie uniformitate sau suprafețe perfect plane, având scopul doar de a proteja peretele;

Tencuieli simple – sunt cele la care suprafețele sunt netezite cu drișca, fiind cele mai utilizate; se folosesc cel mai des la clădirile locuibile, la magazine sau birouri.

 Tencuieli gletuit – sunt cele la care tencuiala simplă se acoperă cu un strat subțire de var sau de ipsos, care este mai apoi netezită cu drișca specială metalică.

 Tencuieli slivisite – sunt cele la care fața vizibilă a grundului din mortar de ciment este prelucrată in mod special cu lapte de ciment si netezită cu o drișcă de otel, pana se obține o suprafață neteda si lucioasa

 Tencuiala se poate aplica manual sau mecanizat, în funcţie de recomandările producătorului :

Tencuiala manuală: Este obținută din mortar gata preparat, trebuie doar adaugată cantitatea potrivită de apă și amestecat materialul pentru a se omogeniza. Este compusă din ciment, nisip și var, în mod normal aplicându-se, în 3 staturi. Aceasta beneficiază de o serie de avantaje care țin de buna rezistentă în timp și prețul care ajută la scăderea costurilor alocate pentru acest proces. Un dezavantaj ar fi timpul, aceast tip de lucrare realizându-se pe parcursul mai multor zile.

Tencuiala mecanizată: Este concepută pentru aplicații mecanizate, cu mașini de tencuit. Prin urmare, amestecarea materialului și a apei ș cât și aplicarea pastei obținute pe suport sunt mecanizate. Acestea reduc costurile forței de muncă, timpul și volumul de muncă al integii echipe de aplicatori. Un mare dezavantaj al tencuielii mecanizate este zidăria care poate fi executată incorect, fapt ce poate duce la creșterea costurilor pentru realizarea tencuielii.

 

Așadar, tencuiala joacă un rol important în pregătirea domeniul construcțiilor din multe puncte de vedere iar pentru un proiect reușit trebuie să respectați pașii de aplicare a acesteia

Scrie un Comentariu