Sticla in constructii – cat si unde o folosim
In cadrul unei case, sticla poate fi utilizata in multiple forme: ferestre, supralumini, chiar si plansee. In principiu, datorita suprafetelor vitrate, casa dumneavoastra poate primi o cantitate suficienta de lumina naturala in toate spatiile prevazute. Cantitatea de sticla utilizata poate ajunge la costuri foarte mare, dar trebuie retinut faptul ca spurafata vitrata totala nu trebuie sa fie mai mica de 1/10 din suprafata utila a camerei si nu mai mica de 30% din suprafata toata a unei fatade.
Exista o multitudine de tipuri de sticla ce variaza in functie de elementele constitutive si utilizarea la care pot fi supuse.
Sticla izolatoare termica
Puntile termice sunt mai mari la contactul constructiei cu suprafetele vitrate. In schimb, exista anumite tipuri de geamuri cu rezistenta termica ridicata ce pot functiona ca izolatori termici. In general, ferestrele cu 2 sau 3 camere de tip Low-E pot indeplini acest rol si datorita spatiului dintre membranele de sticla, umplut cu argon pentru eficienta maxima.
Sticla izolatoare acustic
Acest tip de sticla este specific realizata pentru a retine zgomotul in exteriorul casei. Modul de compunere al ferestrei este similar celui amintit anterior, straturile de aer dintre membranele de sticla contribuind la reducerea zgomotului din exterior. De asemenea, pentru o mai buna izolare acustica, membranele de sticla vor fi de grosimi mai mari. In general, geamul laminat poarta aceste proprietati.
Sticla anti-curatare
Acest tip de sticla poate fi un moft pe unii si o salvare pentru altii. Acest produs este o membrana de sticla speciala care dezintegreaza praful si elibereaza suprafata de substante lichide. Acest strat este aplicat in fabrica si este fotocatalitic (reactioneaza la razele UV) si hidrofil (absoarbe apa). Stratul reactioneaza la razele solare pentru a imprastia particulele de praf si atunci cand ploua, praful este pur si simplu eliminat. Datorita suprafetei, in timpul averselor, apa se scurge pe sticla, fara a lasa urme.
Sticla anti-efractie
Este vorba de o sticla ranforsata pentru a resista impactului cu peste 45 de kilograme de materie solida, fara a se sparge sau crapa. Este trei grade pentru acest tip de sticla (A, B si C), in functie de necesitatile anti-efractie.
Sticla anti-foc
Acest tip de sticla este de patru ori mai puternica decat sticla normala, iar in cazul unui incendiu sau al impactului fizic foarte puternic, aceasta se sparge in particule foarte mici ce nu provoaca rani. Alte tipuri de ferestre anti-foc contin un gel care, in cazul unui incendiu, absoarbe energia din foc, comportandu-se ca un scut si pastreaza temperaturile mici pe partea neafectata de foc