Solutii de iluminare artificiala eficiente energetic

 

Iluminarea artificiala este unul dintre cei mai mari consumatori de energie intr-o casa, acoperind aproape 20% din factura totala de energie electrica. Totodata, problema iluminatului poate fi usor imbunatatita, chiar si cu simpla schimbare a tipurilor de becuri utilizate.

Becurile  fluorescente CFL (Compact Fluirescent Light) si consuma de 5 ori mai putin decat unul clasic cu incandescenta si are o durata de viata de 4 ori mai mare. Chiar daca pretului unui bec poate sa fie si de 20 de ori mai mare, un calcul general ar putea sa ne convinga totusi sa facem aceasta investitie: un bec costa 15 lei, are o durata de viata de 8000 de ore, consumul unitar este de 20 W. Daca facem calculul pentru 0.44 lei/KWh, rezulta ca 8000 de ore consumate de un bec economic de aduce la o factura de 70 de lei (8000 ore x 20 W x 0.44). Daca un bec normal costa 2 lei, durata sa de viata este de 2000 de ore, deci pentru 8000 de ore avem nevoie de 4 becuri, cumuland 100W. Ajungem deci la 360 de lei pentru 8000 de ore de iluminare.

Becurile LED

Becurile LED (Light-emitting diode) pot avea o durata de viata si de 25 de ani. Comparand cu exemplele anterioare, un bec poate costa si 90 de lei, cu o durata de viata de 50000 de ore. Consuma doar 3 W! Deci pentru cele 50000 de ore consumate veti plati o factura de doar 156 lei.

 

Sa presupunem ca totusi nu doriti sa faceti aceasta investitie, nici pentru becul CFL, nici pentru LED-uri. Daca totusi doriti sa scadeti factura la electricitate, puteti achizitiona becuri de voltaj mai mic si sa cedati cei 60-70 de wati pentru o putere cu 15 W mai mica. Pentru fiecare 15 W scazuti puteti economisi 15%. Puteti chiar combina becurile economice cu becurile incandescente.

Becurile LED 1CERE O PARERE

Nu numai cu becuri inteligente puteti reduce factura la electricitate. Puteti implementa si senzori de miscare, nu numai in spatiile pe care le utilizati rar, dar au nevoie de iluminare permanenta, precum cele de depozitare, beciuri, garaj sau casa scarii. Senzorii de miscare sunt eficienti si daca sunt instalati in camere obisnuite, pentru a preveni consumul suplimentar survenit in urma lasarii becurilor aprinse accidental.

senzori de miscare

Comments for this post are closed.