Sfaturi utile pentru proiectarea unei case

Toti ne dorim un loc unic in care sa ne simtim acasa. Traim intr-un secol al vitezei si parca e din ce in ce mai greu sa ne gasim un mic ragaz sau putina liniste. Noi venim cu cateva sfaturi pentru proiectarea unei case de vis, cateva idei care sa va ajute sa va construiti caminul mult dorit, casa in care sa va simtiti protejat si relaxat.

Cel mai important lucru atunci cand iti doresti o casa este proiectarea ei. Majoritatea oamenilor trateaza superficial acest aspect, iar apoi regreta. Pentru a incepe proiectarea casei de vis mai intai trebuie sa va intruniti familia si sa discutati despre viitoarea voastra locuita. Trebuie sa stiti de la inceput ce-si doreste fiecare si cum vede fiecare casa in care doreste sa traiasca, ce asteptari are de la ea si sa ajungeti la un numitor comun deoarece aici va veti scrie povestea, veti fabrica amintiri.

Dupa o discutia ampla si profunda, daca ati aflat dorintele celor dragi, va puteti apuca de treaba. Presupumen ca aveti un teren cu toate actele necesare (intabularea terenului pe numele proprietarului), este bine sa incercam sa ne putem toate actele in regula inante de a construi si sa avem toate avizele necesare pentru a nu fi o piedica si pentru a nu stopa lucrarile chiar in toiul lor.

Pentru a va ajuta si mai mult, pentru a avea in minte sau pentru a face o schita cat mai aproape de ceea ce va doriti va sugeram sa vizitati cat mai multe case inainte, sa intrebati locatarii care sunt minusurile si plusurile locuintei lor si ce ar schimba daca ar avea ocazia sa o mai contruiasca din nou. Odata ce incepeti sa invatati din greselile celorlalti veti proiecta o casa foarte practica, utila si cocheta. Tot din acest motiv puteti incepe sa cautati reviste de specialitate si sa va inspirati din ele, sa fiti la curent cu ultimele trenduri si sa aveti la dispozitie cat mai multe variante.

Va recomandam, inainte de a apela la un specialist, la un architect sa va adunati toate ideile si sa le scrieti intr-o agenda pentru a nu omite nimic. Chiar daca nu sunteti cel mai talentat om la desen va sugeram sa incercati sa faceti o mica schita pentru ca arhitectul sa inteleaga cat mai bine ce va doriti.

Daca sursele din revista sau apropiatii nu sunt suficient de convingatoare puteti apela la internet. Nu mai este un secret ca in zilele noastre gasim orice pe internet, ca este foarte util si ca ne usureaza viata. Sunt multe site-uri cu multe sfaturi utile, incepand de la pozitionarea casei pana la amenajarea interiorului si a curtii, toate va pot ajuta si va pot lamuri in orice privinta. Cel mai eficient aspect este ca veti putea compara proiectele intre ele, sa vedeti care sunt avantajele si dezavantajele lor. De exemplu puteti afla care e diferenta de pret dintre o casa din lemn si una de caraminda. Cu un simplu click gasesti solutii la micile probleme care pot aparea atunci cand te hotarasti sa construiesti o casa.

 

Un alt sfat este sa estimati costurile inainte sa incepeti proiectarea casei. Dupa ce aveti in cap sau chiar pe hartie cum vreti sa arate casa dumneavoastra incepeti si estimati materialele care vor fi necesare, forta de munca, utilitatile sau ce alte materiale se vor consuma. Aceasta etapa da cele mai mari batai de cap proprietarilor pentru ca de cele mai multe ori estimarea costurilor  initiale este cu mult depasita pe parcursul realizarii proiectului. Pentru a eviata acest lucru puteti face o estimare cat mai precisa si mai realista si asa veti putea evita compromisurile.

Alegerea arhitectului este o alta etapa importanta in indeplinirea visului dumneavoastra. Dupa ce v-ati informat si stiti foarte bine ce va doriti de la “acasa”, trebuie sa stiti ca este important si cu ce architect lucrati. Incercati sa il alegeti pe baza unui portofoliu sau a recomandarilor. Se stabilesc mai multe intalniri cu proiectantul si ar fi bine sa profitati de ele si sa-l faceti sa inteleaga ce va doriti de la proiect si de la el. Arhitectul este cel care se ocupa de pozitionarea casei, de dimensionarea spatiilor astfel incat acestea sa fie cat mai utile si cat mai aproape de ce va doriti, unde si cat de mari vor fi geamurile si unde vor fi amplasate in functie de punctele cardinale si tot el va realiza si fatada casei.

Dupa cateva intalniri arhitectul trebuie sa va dea un mic dosar cu planse:

*vederea 3D  a casei ;

*proiectul cu mobila din fiecare camera (chiar daca acesta este fictiv) ;

*proiectul pentru instalatii ;

*vederile cladirii ;

*un necesar aproximativ al materialelor ;

*un buget estimativ ( daca este posibil ) ;

Dupa ce se realizeaza proiectul trebuie sa luati in calcul ce fel de casa va doriti, modelul ei: casa traditionalista sau cu accente moderne, casa in stil american sau mediteranian sau daca sunteti o persoana careia ii place simplitatea va puteti proiecta o casa minimalista. Orice ati alege cel mai important lucru este sa fie pe gustul dumneavoastra pentru a va putea bucura de ea.

Dupa ce ati ales stilul trebuie sa va ganditi ce fel de functii va doriti la casa dumneavoastra, iar aceste functii trebuie sa raspunda si cerintelor dumneavoastra viitoare. De exemplu sa va ganditi daca aveti nevoie de un garaj, daca unul va este suficient sau nu, daca va permite curtea sa amenajati un foisor si unde il puneti ca atunci cand faceti un gratar sa nu intre tot fumul in casa, daca va este necesara o bucatarie de vara pentru a fi mai usor sa pregatiti produse pentru iarna de exemplu sau daca va doriti o sera, o livada sau lasati toata curtea pentru amenajarea unei piscine. In functie de ce fel de hobby-uri aveti veti alege cu atentie cum sa va organizati curtea.

Alte aspeste importante pe care ar trebui sa le stiti sunt: de cate dormitoare aveti nevoie, cate bai, unde asezati dresingul, cum sa fie bucataria ( inchisa sau deschisa, la etaj sau la parter ), va gandti daca doriti sau nu o casa cu etaj, aceasta presupunand anumite avantaje si dezavantaje sau poate casa visurilor dumneavoastra are o mansarda intima unde va doriti sa amenajati o biblioteca si unde va doriti un birou foarte luminos. Trebuie sa luati in calcul toate aspectele si toate detaliile deoarece odata construita sa nu aveti regrete.

Daca inca nu vizualizati cat de mari sunt camerele pe care le doriti sau de cata suprafata aveti nevoie puteti lua o ruleta si masura efectiv un spatiu, sau o locuita a unui prieten si sa transpuneti in mintea dumneavoastra suprafata. Asa veti realiza mai bine daca este prea mare sau mica, sau daca este numai buna pentru nevoile dumneavoastra.

Cu toate aceste mici sfaturi sau lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oamenii cand incep sa proiecteze o casa, frecvent se fac cateva greseli:

*bugetul estimat gresit. Chiar daca stim multe detalii, ne facem liste cu preturile materialelor, a fortei de munca si ne lasam o parte de bani petru alte cheltuieli neprevazute, cu toate acestea aproape niciodata bugetul estimat nu este unul real.

*o casa prea mare sau prea mica.  E posibil uneori, atunci cand construim propriul nostru vis,  sa ne ia valul si sa nu fim foarte rationali astfel putem obtine la sfarsitul constructiei o casa mult prea mare pentru cate nevoi avem noi sau e posibil sa nu ne gandim foarte bine in viitor, la planuri sau activitatile pe care urmeaza sa le desfasuram si sa proiectam o casa prea mica. Astfel realizam ca acesta locuinta nu este la inaltimea asteptarilor noastre.

*uitam sa ne gandim si la curte. Realizam prea tarziu ce dorim sa facem cu curtea noastra si astfel ne putem da seama ca nu mai avem loc sa construim un teren de tenis, sau ca foisor nostru va fi de doua ori mai mic decat cum ni-l doream.

In concluzie, proiectarea casei este un pas foarte important. Ganditi-va bine ce va doriti si analizati toate detaliile pentru a va implini visul. Asezati-va pe hartie gandurile si alegeti un arhitect bun pentru a le pune in practica, care poate sa va impacheteze intr-un mod placut visul. Multa bafta!

Scrie un Comentariu