Reglarea umiditatii in casa

Felul in care umiditatea dintr-o locuinta afecteaza sanatatea precum si bunurile celor care stau acolo este de multe ori ignorant. Acest lucru este cauzat de faptul ca nivelul umiditatii alterneaza foarte usor de la o zi la alta, mai ales datorita simplului fapt ca spatiile sunt aerisite. Abia atunci cand apar extremele sunt luate masuri pentru a le combate. Totusi, este important sa ai grija ca umiditatea din incaperile locuite si nu numai sa fie in niveluri acceptabile.

Care sunt efectele negative pe care extremele umiditatii dintr-o camera le pot avea? In ceea ce priveste umiditatea crescuta, aceasta este cel mai des asociata cu aparitia condensului pe diverse suprafete dar in mod special pe cele cu o temperatura mai scazuta, precum sunt peretii neizolati care dau spre exterior, geamurile si obiectele din sticla sau metalice.  Condensul in sine nu este decat felul in care se echilibreaza nivelul umiditatii din aer. Totusi, in mediile locuite unde este asociat cu praful dar si cu elemente biotice acesta favorizeaza aparitia mucegaiului dar si dezvoltarea bacteriilor.

Umiditatea crescuta apare cel mai adesea in sezonul cald ea contribuind foarte mult si la felul in care este resimtita temperatura ambientala. Cu cat umiditatea este mai mare, cu atat vom resimti mai mult caldura. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul uman uzeaza in mod principal de transpiratie pentru a se raci. Daca transpiratia nu trece prin procesul de evaporare, atunci aceasta nu va avea efectul de racire scontat. In aceste cazuri intervin starile pregnante de discomfort fizic.

In ceea ce priveste locuinta si bunurile din aceasta, o umiditate crescuta va duce la putrezirea obiectelor si materialelor din lemn si formarea ruginii pe materialele fieroase.

De cealalta latura a spectrului se afla umiditatea scazuta, insa aceasta isi face simtite efectele in sezonul rece. Desigur ca aceasta poate fi cauzata si de alte lucruri precum faptul ca locuinta noastra se afla intr-o zona in care umiditatea este in general scazuta. Care sunt efectele in acest caz? Corpul uman este format din 70% apa si umiditatea joaca un rol important in felul in care functioneaza organismul. Aerul uscat afecteaza caile respiratorii, organismul trebuind sa compenseze pentru a aduce aerul la un nivel de umiditate normal. In cazul in care umiditatea este foarte scazuta, mucoasele din cavitatea bucala si cea nazala se pot usca si crapa, provocand sangerari si greutati la respirare.

Umiditatea scazuta afecteaza in primul rand lemnul, uscandu-l si determinand deformarea si craparea acestuia. De asemenea, caldura se va disipa mult mai usor in astfel de medii iar sistemele de incalzire vor fi ineficiente, ducand la facturi crescute.

Pentru a evita orice fel de probleme este recomandat ca umiditatea sa fie in intervalul 40-60%. Desigur ca aceasta poate varia cu 20 de procente in plus sau in minus fata de acest interval, fara a produce efecte adverse.

Printre solutiile recomandate pentru a pastra umiditatea in limite normale sunt folosirea umidificatoarelor sau a dezumidificatoarelor, dupa caz. De asemenea, este bine ca locuinta sa fie izolata in mod corespunzator din punct de vedere termic. Nu in ultimul rand, daca exista probleme mari in ceea ce priveste umiditatea, trebuie considerata si o hidroizolatie minimala a acesteia.  Existand multe solutii din punct de vedere al sistemelor pentru hidro- si termo- izolarea unei locuinte este bine sa fie discutate aceste aspecte si cu profesionisti.

Scrie un Comentariu