Prepararea și utilizarea ipsosului în proiecte de construcții
Ipsosul este un material de construcții natural nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de peste 3000°C. Acesta se aplică atât pe zidării tradiționale precum piatra cât și pe suprafețe constructive moderne cum ar fi betonul. Ipsosul aplicat pe zidării tradiționale se poate aplica fără probleme direct pe suprafața de lucru, însă cel din a doua categorie este aplicat alături de un strat intermediar, pentru o aderență mai bună.
Exista 3 categorii principale de ipsos:
- Ipsosul de construcții – se obtine prin arderea pietrei de gips la temperaturi cuprinse între 180-200°C. Culoarea acestuia poate fi alb-cenușie sau gălbuie. Ipsosul de construcții se utilizează pentru pregătirea mortarelor pentru tencuieli și gleturi.
- Ipsosul de modelaj – este utilizat în realizarea ornamentelor, lucrărilor de finețe și a mulajelor.
- Ipsosul de stucatură – deservește la lucrările de stucatură sau în realizarea imitațiilor de marmură. Culoarea ipsosului de stucatură este albă sau cenușiu-deschisă.
Calitățile ipsosului: Ipsosul prezintă o largă serie de particularități tehnice, poziționându-se în topul preferințelor celor ce lucrează în domeniul construcțiilor.
- Este un bun izolator termic și acustic;
- Este un material netoxic și reciclabil;
- Asigură protecție materialelor pe care le acoperă;
- Permite o bună aerisire a materialelor acoperite;
- Protejează suprafețele în cazul unui incendiu;
- Reglează umiditatea din cameră prin absorbția apei;
- Tencuială din ipsos se usucă mai repede decât una din ciment.
Unde se folosește ipsosul de construcții?
Ipsosul se utilizează în spațiile interioare, fiind aplicat ca tencuială pe anumite suprafețe, ce pot fi ulterior finisate, în funcție de planul de amenajare. Cu ajutorul ipsosului, se pot realiza diferite lucrări de vopsire, tapetare, zugrăvire, umplere a golurilor, mulaje sau chiar și finisaje decorative din ipsosuri colorate.
Mai jos aveți câteva recomandări de utilizare a ipsosului:
- Refacerea pereților – mici reparații ale pereților sau ale tavanului.
- Montarea instalației electrice – fixarea și acoperirea coloanelor electrice în șanturile săpate, după introducerea firelor în tuburi de copex, plastic sau chiar polistiren.
- Reparații în dreptul tâmplariei PVC – după ce a fost montată tâmplăria iar spuma poliuretanică a fost îndepartată, golurile rămase pot fi acoperite cu ipsos.
Pregătirea ipsosului
Ipsosul se pregătește într-un cancioc sau într-o găleată, necesarul de material este stabilit în funcție de dimensiunea lucrării.
Se umple un sfert de cancioc cu apă rece și curată:
- Se presară peste apa ipsos până când materialul depășește nivelul apei;
- Amestecăm conținutul cu ajutorul unui șpaclu cu lamă medie până când întregul conținut devine o pastă omogenă;
- După câteva minute, pasta va începe să se îngroașe, semn că puteți începe aplicarea ipsosului. Cu cât este mai groasă pasta, cu atât ipsosul se va usca mai repede;
- În cazul în care vă mai rămâne material și se întărește înainte de aplicarea sa pe suprafață, NU răzuiți cu șpaclul și nici NU adăugați apă.
In caz contrar, ipsosul:
- Nu se va mai întări;
- Se va usca și crăpa;
- Se poate desprinde;
- La contactul cu apa (în cazul aplicării unui strat de vopsea peste) se inmoaie.
RECOMANDARE: Aruncați întreaga cantitate de material neutilizat, spălați canciocul foarte bine și preparați o altă cantitate de ipsos.
Condiții ce trebuie îndeplinite înainte de aplicarea Ipsosului:
- Suprafața-suport trebuie să fie curățată foarte bine de praf și impurități;
- Suprafața-suport trebuie umezită înainte de tencuire;
- Înainte de tencuire, temperatura suprafeței-suport trebuie să fie între 5 si 30°C;
Scrie un Comentariu