Panourile solare: eficienta energetica
Subiectul panourilor solare este unul de interes larg, fiind in mod simultan o problema de constructii, energetica, ecologica, cu impact economic si social important. Daca sunteti interesat de posibilitatea instalarii unor astfel de sisteme de incalzire si de producere a energiei, este esential sa fiti realisti in privinta asteptarilor pe care le aveti. Parerea comuna este ca o astfel de investitie merita din toate punctele de vedere, insa aceasta numai in conditiile in care dispozitivele sunt alese si instalate corect in functie de situatia cladirii in cauza.
Inainte de a lua vreo decizie privind achizitia panourilor fotovoltaice, aveti nevoie de o estimare a eficientei energetice a casei in care locuiti sau pe care o construiti. Numarul si gradul de eficienta al panourilor trebuie ales in functie de nevoile gospodariei. Un specialist in electricitate va poate ajuta, pe de o parte, sa nu investiti mai mult sau mai putin decat este necesar intr-un sistem. Daca modelul ales produce mai mult decat consumati, ar fi o risipa de energie si de bani, luand in calcul nu doar pretul initial mai ridicat, ci si faptul ca stocarea energiei neutilizate imediat necesita echipament suplimentar, costisitor. In cazul in care rata de productie este mai mica, gradul de consum al energiei conventionale va fi mai mare si, drept urmare, durata de amortizare a investitiei va creste semnificativ.
De asemenea, un specialist va va asista in alegerea modelului potrivit (monocristaline – cu cel mai intalt grad de eficienta, dar si cele mai costisitoare; policristaline – mai ieftine, dar potrivite doar pentru gospodarii cu consum redus; module cu film subtire – usor de produs, la preturi mici, mai rezistente la temperaturi ridicate, insa cu o rata de productie mult mai mica), dar si in identificarea pozitiiilor celor mai bune pentru panouri. In plus, in cazul in care planuiti instalarea acestora pe o casa in constructie, puteti primi sfaturi privind izolarea termica, instalatia electrica sau alti factori ce pot determina o reducere de consum.
Trebuie sa intelegeti ca panourile solare va vor reduce facturile de consum al energiei electrice si al gazului (in cazul in care instalati si sisteme solare de incalzire a apei, diferite de cele fotovoltaice, facute pentru productie de electricitate), insa nu pot oferi independenta totala fata de sistemul clasic de alimentare cu energie. Eficienta lor depinde, in mod evident, de anotimp si de conditiile meteo, motiv pentru care le veti putea utiliza doar ca sursa principala in timpul verii si sursa alternativa in restul anului. Racordarea panourilor la reteaua principala este strict reglementata prin lege, iar in momentul planificarii investitiei trebuie sa luati in calcul si sumele necesare pentru acte in acest sens. De asemenea, in momentul in care calculati eficienta lor nu doar din punct de vedere enegetic, si si financiar, nu uitati ca garantia maxima poate ajunge la 20-25 de ani, insa exista piese ce necesita inlocuire mai frecventa, iar o mentenanta minima este necesara de asemenea. Nu ar fi o idee rea sa includeti in calculele dumneavoastra si o polita de asigurare pentru panouri.
1 Comentariu
Panourile solare sunt foarte bune, dar amortizarea se face destul de greu in timp. Am instalat 4 panouri solare cu un puffer cu serpentina dubla, si toata investitia cu pompe, antigel, etc…m-a costat undeva la 25000 de lei…si sincer nu stiu cand imi voi amortiza investitia.
Scrie un Comentariu