Panourile Fotovoltaice
Panourile fotovoltaice reprezintă generatorul de energie în cadrul sistemelor fotovoltaice. Rolul panourilor este acela de a converti energia solară în energie electrică. Panourile fotovoltaice sunt alcătuite din mai multe celule fotovoltaice conectate electric, laminate între folii de acetat de vinil foarte transparente acoperite cu o cantitate redusă de fier și sticlă rezistentă la intemperii.
Panourile fotovoltaice mai sunt cunoscute și ca module fotovoltaice sau panouri solare, fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice pot fi monocristaline, policristaline sau amorfe și pot fi instalate pe acoperișuri, terase sau direct pe sol în functie de caracteristicile proiectului, sistemul de fixare este diferit pentru fiecare caz.
Tipurile de Panouri Fotovoltaice
Panouri monocristalinele – Dacă spațiul de instalare este limitat, panourile fotovoltaice monocristaline sunt cea mai bună alegere, iar capacitatea instalată este cu 3-4% mai mare decât cea a panourilor fotovoltaice policristaline, și cu 10% mai mare decât cea a panourilor fotovoltaice amorfe.
Panourile fotovoltaice policristaline – sunt cele mai utilizate datorită prețului scăzut și performanțelor similare panourilor fotovoltaice monocristaline, deși eficiența lor este puțin mai mică decât cea a panourilor fotovoltaice monocristaline. Panourile fotovoltaice policristaline sunt disponibile într-o varietate de puteri de ieșire. Celulele de siliciu policristalin constau din atomi de siliciu orientați neuniform și formează cristale multiple, spre deosebire de celulele de siliciu monocristalin, care cristalizează uniform într-o singură structură cristalină. Ca urmare, celulele de siliciu policristalin au suprafaţa şi culoarea neuniforme.
Tehnologia de fabricație a panourilor fotovoltaice policristaline continuă să se îmbunătățească, făcând eficiența acestora aproximativ comparabilă cu panourile fotovoltaice monocristaline standard. Perioada de garanție pentru puterea de ieșire mai mare de 80% din valoarea inițială a puterii este de cel puțin 25 de ani. Dacă nu aveți constrângeri de spațiu, panourile fotovoltaice policristaline sunt cea mai bună soluție pentru toate tipurile de aplicații: putere mică, medie și mare, oferind performanțe aproximativ echivalente cu panourile monocristaline, la un cost mai mic și cu cea mai mare gamă.
Panourile fotovoltaice amorfe – reprezintă o nouă generație de panouri fotovoltaice, iar rata de utilizare este mai mică decât cea a panourilor de siliciu cristalin. Procesul de producție al celulelor presupune depunerea unui strat continuu de material semiconductor gros de dimensiuna nanometrilor, ceea ce reduce cantitatea de material necesară pentru fabricare, reducând costul bateriei cu aproximativ 30%.
Cu toate acestea, randamentul panourilor fotovoltaice amorfe este încă mai mic decât cel al panourilor de siliciu cristalin, variind de la aproximativ 7% pentru panourile de siliciu amorf până la 13%.„
Indiferent de panoul fotovoltaic ales, ceea ce contează este calitatea panourilor, garanțiile oferite și tehnicile de fabricație și control.
Scrie un Comentariu