Izolația exterioară a clădirilor

Izolația exterioară  este cea mai recomandată metodă pentru reducerea pierderilor de căldură și îmbunătățirea comfortului termic al clădirilor în orice anotimp. Pereții exteriori sunt expuși factorilor de mediu, intemperiilor, temperaturilor variabile și transferul termic  dintre interior și exterior se realizează foarte ușor. Astfel iarna o mare parte din căldura se pierde, iar vara temperaturile vor fi prea mari. Prin izolația exterioară se realizează o izolare termică , o eficientizare energetică a căldirii , dar și o barieră împotriva zgomotelor de afară.

Izolația exterioară se poate realiza în timpul construcției unei locuințe sau la reabilitarea unei cladiri mai vechi. La reabilitarea unei clădiri se impune înlăturarea tencuielii vechi pentru o mai bună priză între adeziv și materialul de izolație.

Materiale sunt alese în funcție de condițiile de mediu ale zonei, eficiența termică a materialului, rezistența materialului în timp, rezistența la temperatură, comportamentul la umezeală , costuri.

Materialele care pot fi folosite la izolația exterioară au avantaje și dezavantaje dar și costuri diferite.

Polistirenul este unul dintre cele mai răspîndite tipuri de masă plastică solidă,  non-toxic, folosit la izolații care se se găsește în două sortimente: polistiren expandat și polistiren extrudat. Polistirenul are o greutate foarte mică în comparație cu volumul său cea ce este un avantaj deoarece nu îngreunează fațada. Grosimea recomandată pentru izolații este cuprinzăîntre 14-32 cm.

Polistirenul expandat este un material ușor, ieftin ,rezistent la temperaturi înalte, care împiedica formarea igrasiei și permite circulația vaporilor acumulați în interiorul clădirii. Este un material ușop inflamabil care poate atrage rozătoarele.

Polistirenul extrudat are rezistența la orice tip de uzură, este un bun izolant termic dar din cauză că nu permite vaporilor acumulați în interiorul clădirii să circule poate duce la umezeală intre perete și izolație.

Vata minerală bazaltică este un bun izolator fonic, este ignifugă, permite circulația vaporilor dar are greutate mare și un preț mai ridicat.

Vata minerală de sticlă este un material flexibil,poate fi folosită la izolarea pereților cu forme neregulate, rezistentă la temperaturi ridicate și bun izolant termic. Are costuri mai mici decât vata mineralâ bazaltică și este și aceasta destul de des folosită pentru izolarea exterioară.

Pentru reducerea consumului de resurse energetice neregenerabile este încurajată izolația termică clădirilor cu orice fel de materiale.

Scrie un Comentariu