Izolarea fonica a camerelor
Indiferent de mediul in care traim, fie ca este vorba despre o casa intr-un mediu rural sau un apartament la oras, este bine sa avem in vedere ca locuinta in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului sa fie izolata fonic. Fie ca ne dam seama sau nu, poloarea fonica are un impact negativ direct asupra sanatatii noastre. Poloarea fonica are un impact negativ nu doar asupra sanatatii noastre psihice, ea ducand la tulburari cognitive si de somn, ci joaca un rol important si atunci cand vine vorba despre afectiuni precum hipertensiunea arteriala, boli de inima sau tinitusul.
Este usor sa punem problema izolarii fonice atunci cand dorim sa ne construim o casa noua, putand antifona peretii acesteia fara a lasa semne evidente la interior sau exterior. Nu acelasi lucru se poate spune despre reconditionarea unei locuinte astfel incat sa ne putem bucura de liniste in toate incaperile acesteia.
Poate ca primul lucru care ne vine in minte atunci cand vine vorba de antifonarea unei incaperi sunt cofrajele de oua. Desigur, acestea pot fi folosite ca alternativa de tipul „do it yourself” in cazul in care nu avem fonduri suficiente pentru o solutie profesionala. Cel mai bine este totusi sa apelam la produse si servicii profesioniste, pentru ca numai astfel putem izola fonic o camera fara a rapi prea mult din spatiul acesteia si fara a afecta prea mult aspectul peretilor.
Captusirea peretilor cu materiale cu efect antifonic este solutia cea mai uzuala, indicata fiind aplicarea materialului izolator pe interiorul peretilor, formand practic o camera intr-o camera. Aceasta solutie poate fi destul de costisitoare insa este si cea mai eficienta. Desigur, atunci cand avem in vedere antifonarea unui spatiu trebuie sa acordam importanta si etanseizarii acestuia. Este bine ca geamurile si usile sa se inchida etans, pe o banda de cauciuc sau material compresibil. Cele mai bune geamuri pentru antifonare fiind cele de tip termopan in triplu strat, realizate din materiale de calitate. In ceea ce priveste usile si geamurile, in cazul in care nu dorim sa le schimba, putem sa aplicam captuseala antifonica pe acestea direct, atat timp cat nu ne deranjeaza faptul ca nu vom mai beneficia de iluminat natural in camera.
Daca vom studia mai in amanunt ce inseamna antifonarea unei camere vom descoperi faptul ca aceasta se face in functie de tipul de sunete pe care vrem sa le blocam, respectiv, a frecventei acestora. In ceea ce priveste frecventele inalte si cele medii, antifonarea nu presupune mai mult decat folosirea unui material ce izoleaza fonic incaperea prin acoperirea peretilor cat si a geamurilor si usilor cu acesta. Lucrurile nu sunt atat de simple cand vine vorba de frecventele joase, acestea neputand fi oprite cu materiale antifonante usoare. Pentru stoparea acestora vom avea nevoie de materiale profesioniste si, in primul rand, de sfatul unui specialist.
Scrie un Comentariu