
Intrerupatorul perfect: lumina cu intensitatea dorita
Variatoarele de lumina sau dimmerele sunt disponibile pe piata de mult timp, si le-ati intalnit cu siguranta fie la prieteni, fie in localurile selecte. Acestea au rolul de a regla intensitatea surselor de lumina, sporind comfortul celor care beneficieaza de ele si le folosesc corespunzator. De asemenea, in functie de sursa de lumina si tipul variatorului, folosirea lor va va permite sa faceti ceva economie la electricitate si nu numai. Totusi, trebuie sa aveti in vedere anumite aspecte inainte de achizitionarea unui variator de lumina pentru a evita eventualele probleme neplacute.
Cea mai des facuta greseala pe care trebuie sa o evitati din start este achizitionarea un dimmer asa-zis universal. Asa cum sursele de lumina, becurile, pot fi de mai multe feluri, la fel, si variatoarele de lumina vor fi de mai multe tipuri. Din start va trebui sa ne asiguram de faptul ca dimmerul este conceput pentru a regla tipul de bec pe care il folosim.
Avand in vedere ca pana acum nu foarte mult timp cele mai des folosite becuri erau cele cu incandescenta sau cu halogen alimentate la 230V, vom gasi pe piata foarte multe tipuri de dimmere destinate pentru a functiona in tandem cu acestea. O data cu nevoia de a reducere a consumului de energie si emergenta surselor de lumina alternative au aparut pe piata si variatoare de lumina pentru acestea. Numarul mare de surse alternative, precum si diferitele modele de becuri pentru fiecare tip de sursa de lumina au facut ca gasirea unui variator potrivit sa fie mai dificila.
Becurile cu incandescenta si cele cu halogen folosesc variatoare simple, care nu necesita un sistem electronic complex. Lucrurile se complica insa atunci cand vrem sa reglam intensitatea luminii pentru lampile CFL si pentru cele cu LED. Ceea ce trebuie sa stim in primul rand este faptul ca nu toate lampile CFL pot fi folosite impreuna cu un dimmer, fiind indicat sa achizitionam astfel de surse de iluminat doar daca producatorul specifica ca sunt compatibile. In cazul variatoarelor pentru LED-uri, acestea pot fi mai sofisticate, permitand in acelasi timp si mai multe functionalitati.
Cei care au ceva experienta cu sistemele electrice si electronice nu vor intampina mari probleme in ceea ce priveste achizitionarea unor astfel de dispozitive. Trebuie doar sa aiba grija ca puterea variatorului sa se plieze pe cea a becului. In cazul in care puterea variatorului incepe de la minimul de 30-40W este clar faptul ca un bec cum o putere maxima sub 30-40W nu se va aprinde. De asemeni, daca puterea maxima a variatorului este mai mica decat ceea a becului, atunci variatorul se va arde.
Daca nu vrem sa intram prea mult in detalii, atunci putem urma cateva reguli foarte simple pentru a ne asigura de faptul ca vom obtine rezultatele dorite. In primul rand, atunci cand achizitionam un produs este bine sa il si testam. Nu toate magazinele ofera aceasta facilitate, insa exista suficiente exceptii. O alternativa viabila este sa cumparam seturi – bec si dimmer. Desigur ca, pentru o garantie cat mai mare a investitiei noastre, este bine sa achizitionam produse mai scumpe dar de calitate, realizate de brand-uri consacrate. Nu in ultimul rand, cel mai bun sfat ramane acela al unui specialist.
Scrie un Comentariu