Inovatii in materiale de constructii – securitatea la incendii
Este normal ca studiile privind revolutionarea materialelor de constructii sa cuprinda si performanta lor in combaterea incendiilor. Bineinteles, nu putem vorbi despre materiale care rezista intru totul izbucnirii unui foc, dar putem vorbi despre materiale cat mai putin inflamabile. De asemenea, in cercetarea materialelor de constructii este luat in considerare gradul de rezistenta la foc si cat timp rezista materialul in timpul unui incendiu. Pana si cateva secunde in plus pot conta atunci cand vine vorba de salvarea unor vieti.
Revolutionarea materialelor, in ceea ce priveste securitatea la incendii, este pura chimie. Exemplele urmatoarea pot demonstra acest lucru.
Nu doar peretii necesita protectie suplimentara la incendii. Noile cercetari au dezvoltat si solutii de protectie la foc a ferestrelor, mai ales ca acestea sunt foarte vulnerabile in cazul unui incendiu, fiind primele care isi pierd integritatea. Chiar daca nu iau contact direct cu focul, acestea se pot sparge din cauza temperaturilor mari. Majoritatea ferestrelor anti-foc sunt formate din cel putin doua straturi, dubland timpul in care geamul s-ar sparge in mod normal. De asemenea, sticla este una speciala, mult mai dura, realizata prin incalzirea si racirea materialului, metoda ce imbunatateste rezistenta de 4 ori mai mult decat la sticla normala. De asemenea, tamplaria este, de regula, din otel.
Oricat de rezistent este betonul, acesta prezinta o slabiciune: cand este expus focului, acest material isi reduce capacitatea portanta. Cativa cercetatori din Elevetia au dorit sa amelioreze acest deficit al betonului si au dezvoltat o metoda de fabricare a unui tip de beton rezistent la foc, care isi mentine integritatea mecanica in timpul unui incendiu. Si explicatia este cat se poate de chimica. In procesul de fabricare a betonului sunt adaugate polipropilena si un polimer super-absorbant (SAP- super absorbant polymer) care, atunci cand este saturat in apa, isi mareste volumul. In timp ce betonul se formeaza, apa este extrasa din polimer in suprafata cimentoasa prin fenomenul capilaritatii. Polimerul isi reduce volumul si creeaza goluri prin care se conecteza fibrele de polipropilen. Aceasta retea de polimeri super-absorbanti si fibre de polipropilen patrund in volumul betonului, permitandu-i sa tolereze caldura focului pentru un timp indelungat, fara ca materialul sa-si piarda proprietatile structurale.
De altfel, polimerii sunt folositi si in protectia la incendiu a aeronavelor. Unii polimeri, atunci cand sunt incalziti pot produce pana si vapori de apa, lasand in urma un reziduu non-inflamabil.
Protectia la foc poate fi asigurata si ulterior, prin aplicarea unor solutii de protectie la incendiu pe suprafata materialelor de constructii. De pilda, cei de la firma DuPont au patentat Tyvek FireCurb, un tip de membrana ignifuga, usoara, ce poate fi aplicata pe orice cladire si care se stinge singura in cazul unui incendiu. Aceasta tehnologie foloseste o suprafata lipsita de halogeni ce reduce riscul formari de picaturi de foc si fum, avand si un impact minim asupra mediului.
Scrie un Comentariu