Importanța echipamentului de protecție la locul de muncă
Echipamentul de protecție face parte din rutina zilnică a tuturor lucrătorilor, acesta fiind utilizat în foarte multe domenii de lucru, mai ales în domeniile cu un grad ridicat de accidentare.
Rolul echipamentelor este de a proteja lucrătorii de situațiile care pot apărea la locul de muncă și nu pot fi evitate prin alte mijloace. Lucrătorii folosesc echipamentele speciale pentru a se proteja de momentele în care tehnicile de protecție colectivă sau metodele și procedurile de organizare a muncii nu pot evita sau limita pe deplin riscurile unor posibile accidentări. Utilizarea corectă a echipamentului ajută la asigurarea celor mai bune condiții de lucru și siguranță, iar orice echipament trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
− Îndeplinirea condițiilor existente și a riscurilor de la locul de muncă;
− Îndeplinirea cerințelor ergonomice și asigurarea siguranței stării de sănătate a lucrătorilor;
− După toate ajustările necesare, să se potrivească în mod corect cu purtătorul;
− Să-i îndeplinească purtătorului toate condițiile de protecție conform mediului de lucru: protecția capului, protecția feței, protecția membrelor, protecția mânilor, protecția pielii, protecția respiratorie, etc.
În construcții de exemplu, echipamentul de protecție joacă un rol foarte important în ceea ce înseamnă siguranța lucrătorilor. Aceștia având de îndeplinit sarcini ce implică riscuri fizice deosebite precum lucrările la înălțime, la temperaturi scăzute, lucrările într-un mediu toxic, etc.
Astfel, de cele mai multe ori, în situații greu de imaginat, purtatul unui simplu echipament de protecție ne poate salva viața, reducând expunerea la diverse riscuri de natură fizică, chimică sau biologică ce nu pot fi evitate.
Scrie un Comentariu