Imbunatatirea protectiei acustice a unei locuinte
Imbunatatirea protectiei acustice a unei locuinte
Poluarea acustica a devenit o noua problema a oraselor de astazi, dar structurile existente (case si blocuri) nu sunt pregatite pentru a infrunta acest discomfort. Asadar, locuitorii sunt nevoiti sa practice anumite adaptari constructive pentru a imbunatati nivelul comfortului acustic.
Protectia acustica a zidariei portante
Un prim principiu in a reduce transferul de zgomot prin mase de zidarie este de a mai adauga masa. Zgomotul traverseaza mai greu mase compacte, in timp ce densitatea creata pur si simplu scade puterea sunetului. Bineinteles, ideal vorbind, o foaia de plumb ar fi perfecta pentru o astfel de izolare, dar sa nu precizam preturile si manopera in cazul in care aceasta metoda ar fi posibila.
Vorbind de o casa si nu de o nava spatiala, exista diverse metode de captusire a peretilor. Materialele izolante uscate pot introduce o atenuare de pana la 10dB si pot fi placi de gips-carton sau placi de pluta.
Protectia acustica a peretilor cu goluri
In cazul peretilor cu goluri, zgomotul este mai pronuntat. Sunetele trec prin prima placa, apoi in golul dintre placi, vibrand cadrul peretelui si transmitand, astfel, vibratiile si sunetul prin placa opusa. Pentru a atenua efectul zgomotului prin peretii cu goluri, o prima metoda ce poate fi aplicata este umplerea golului. Acest lucru poate fi realizat cu orice material fono-absorbant, precum vata minerala.
Apoi, se poate completa cadrul peretelui cu bare orizontale prinse de stalpii deja existenti. Astfel placile peretelui nu vor fi montate direct pe stalpii, ci pe aceste bare, contribuind la atenuarea zgomotului.
Si daca tot ati demontat placile peretelui pentru a monta materialul fonoabsorbant, puteti schimba si placile vechi cu placi fono-izolatoare, pentru a obtine o izolare acustica si mai performanta. Daca nu sunteti pregatit pentru o astfel de investitie, mai aveti posibilitatea de a aplica pe suprafata peretilor straturi subtiri de material, precum vinilul, ce blocheza sunetul.
Protectia acustica a plafoanelor
Protectia acustica a plafoanelor este similara cu cea a peretilor, doar ca trebuie sa tineti cont de faptul ca inaltimea camerei se va reduce cu 15 cm. In schimb, veti avea posibilitatea de a monta spoturi luminoase in tavan.
Pentru instalarea protectiei acustice va fi nevoie de fixarea profilelor perimetrale, apoi a bridelor din 50 in 50 de cm. Bridele sunt fixate cu dubluri metalice din metru in metru. Apoi se aplica vata minerala in strat continuu si sa placheaza cu gips carton (cu un strat sau doua de 12,5 mm, in functie de comfortul acustic dorit).
Protectia acustica impotriva zgomotelor exterioare
Bineinteles, probabil majoritatea persoanelor sunt deranjate de sunetele venite din exterior de la diverse surse, in genere zgomot stradal. Acest lucru poate fi solutionat prin schimbarea ferestrelor.
Pentru o buna izolare fonica, ferestrele trebuie sa dispuna de geamuri groase sau in multi-strat, cu distante apreciabile intre foile de sticla. Poate fi utilizat geamul laminat, o structura de tip sticla-plastic-sticla ce iti dovedeste eficienta in reducerea zgomotului. Dar aceasta nu este unica solutie. In cautarea unor noi ferestre, va puteti consulta cu distribuitorul in vederea alegerii ferestrelor care confera o buna izolare fonica.
Exista si varianta izolarii ferestrelor existente cu „geamuri interioare”. Acestea pot fi puse in spatele ferestrelor existente, adaugand un spatiu de 10 cm ce poate atenua sunetul.