Idei inedite pentru amenajarea unei curti mici
Toti visam la o curte cu o gradina amenajata spectaculos unde sa putem evada din cotidian si sa ne bucuram de liniste, sa putem sa ne deconectam de agitatia unui oras, sau de nebunia de la serviciu si sa ne relaxam, sa putem recapata noi puteri pentru noi proiecte. Nu toti au, insa, sansa unei curti mari mai ales aceia care locuiesc la casele din orase. De aceea, avem impresia ca o curte mica nu o vom putea amenaja niciodata asa cum am visat, ca nu vom reusi sa facem mare lucru cu ea si astfel, o lasam de izbeliste. Din contra, aceasta prezinta cateva avantaje: este foarte usor de intretinut, va veti ingriji mai bine de fiecare planta sau obiect din ea si va fi mult mai intima.
In randuri care urmeaza va vom da cateva sfaturi pentru amenajarea unei curti mult visate. Vom discuta despre cateva trucuri de amenajare si despre cateva feluri de gradini. Vom incerca sa va dam mai mult curaj si idei pentru a va apuca de treaba. Inainte de acest pas important trebuie sa stiti cateva lucruri esentiale: trebuie sa va faceti un plan bine gandit si structurat care sa includa atat bugetul cat si micile placeri sau nebunii pe care doriti sa le puneti in practica, in general in curtile mici ar trebui sa plantati plante de mici dimensiuni, insa inainte sa faceti acest lucru trebuie sa vedeti ce tip de sol aveti si daca plantele pe care le doriti pot trai in acest sol sau nu, iar plantarea lor sa se faca dupa punerea gazonului si realizarea aleilor. Daca doriti o varianta mai accesibila puteti inlocui gazonul cu piatra. Pentru a amenaja locul de servit masa va recomandam un mobilier din fier forjat pentru a fi cat mai trainic.
Amenajarea unei curti interioare.
Daca aveti o curte interioara si sunteti incojurati de patru cladiri va spun ca sunteti cu adevarat norocosi deoarece aceasta curte o puteti considera o camera in plus. Datorita peretilor inalti ale vecinilor aveti parte de multa intimitate. In cele mai multe cazuri in mijlocul acestor curti sunt amplasate piscine, in fata lor puteti aseza cateva sezlonguri si o umbrela pentru a va proteja de soare iar pe margini cateva plante si flori pentru a va relaxa atunci cand le priviti.
Amenajarea unei curti mici in spatele casei.
Pentru a crea senzatia unui spatiu mai mare primul pas in amenajarea curtii este sa puneti gazon peste tot. Aceasta solutie va va ajuta sa va amenajati o gradina foarte simpla si foarte draguta. Trebuie sa stiti ca gazonul necesita si munca, dar trebuie sa tineti cont ca suprafata este mica, deci nu va necesita mult timp.
Dupa acest proces, pentru a crea o gradina cocheta, va recomandam sa va extindeti pe verticala. Astfel, puteti amenaja o mica gradina cu plante curgatoare. Aceasta solutie va va ajuta sa creati un loc mai viu, mai colorat si mai oxigenat.
Amenajarea curtii din fata casei.
Acest spatiu este cel mai important cand vine vorba de a face o impresie buna oaspetilor. Este primul contact pentru dumneavoastra dar si pentru cei dragi, care trebuie sa fie unul placut. Curtea din fata trebuie sa aiba intotdeauna un aspect placut si sa fie foarte ingrijit deoarece prima impresie este foarte importanta. Chiar daca aceasta curte are o suprafata mica se poate decora cu gust.
Indiferent cati metri patrati are gradina, din acest loc nu trebuie sa lipseasca locul de luat masa, locul unde se fac reuniuniunile de familie si unde se dezbat lucruri profunde si intime. Acest loc trebuie amenajat cu mult gust si cu multa finete pentru ca oricine va lua acolo masa sa se simta bine.
In continuare dorim sa va prezentam cateva tipuri de gradini pe carele puteti amenaja in curtea dumneavoastra.
Gradina rustica
Acest tip de gradina poate fi amenajata cu usurinta mai ales intr-o tara ca a noastra cu atat de multe lucruri traditionare. Astfel daca aveti lenm puteti sa il curatati, sa il tratati si sa faceti cateva lucruri foarte ingenioase din el. O bancuta, de exemplu, sau cateva scaune rotunde. Tot din lemn puteti amenaja si ghivece pentru plante. Pe verticala puteti pune stergare si farfurii traditionale pe care le puteti achizitiona cel mai usor de la targurile traditionale. Mai puteti amplasa tot pe verticala lopeti vechi sau greble din care sa realizati un mic cuier. Astfel, gradina dumneavoastra va fi amenajata intr-un stil cat se poate de traditional!
Gradina englezeasca
Vedeta acestei gradini este trandafirul. Aceasta gradina pe langa romanticul trandafir mai are in componeta si faimoase petice de gazon englezesc care sunt perfect intretinute in combinatie cu plante verzi. Aceste gradini sunt foarte bine gandite si au un mic accent de salbatic. Sunt spectaculoase si romantice.
Gradina frantuzeasca
Aceasta gradina are ca specific geometria, simetria. Toate sunt foate bine ingrijite si simetrice. Gazon, gard viu taiat la milimetru, plante cataratoare, toate pozitionate la locul lor. Chiar daca dumneavoastra nu dispuneti de spatiu la fel de mult ca si spatiul gradinilor din fata Palatului Versailles, veti reusi fara probleme sa amenajati gradina in asa fel incat sa se simta acentele fratuzesti.
Gradina salbatica
Aceasta gradina nu inseamna ca va fi neingrijita daca este salbatica. Va trebui sa fiti foarte atenti ca plantele pe care le alegeti sa dispuna de tot ce au nevoie: apa , lumina si caldura. Aceste gradini sunt spectaculoase pentru ca arata natural. Puteti planta in locul gazonului flori de camp sau trifoi, iar in locul clasicelor alei puteti apela la pietris sau chiar la aleile babatorite din pamant. Aceasta gradina va poate face ziua mai buna in fiecare zi si va poate deconecta de zidurile din exteriorul ei rapid.
Pentru amenajarea curtilor sunt nenumarate idei. Va dam si noi cateva exemple cum ar fi: amenajarea unui gratar sau mic foisor in spatele casei pentru a avea un loc retras pentru familie, sau amenajarea unor trenulete din diferite materiale, sau amplasarea unei roti decorative cu plante verzi sau flori de gradina, sau puteti amenaja o mini fantana in fata casei si toate aceste mici detalii vor fi de senzatie. Daca nu dispuneti de un buget mare dar nu mai suportati cum va arata curtea va sfatuim sa cautati idei si sa incepeti sa va realizati singuri diferite piese de design , astfel veti avea de castigat si pe plan financiar si veti reusi sa va relaxati in tot acest timp.
Orice curte amenajata si mai ales in care sunt multe plante trebuie si atent ingrijita. In randurile care urmeaza dorim sa va dam cateva sfaturi de ingrijire a curtilor.
Pentru a va putea apuca de treaba mai intai trebuie sa dispuneti de toate uneltele necesare ingrijirii gradinei si in general a curtii. Asa ca va sugeram sa va cumparati manusi, grebla, lopata, foarfete pentru gadul viu, sapaliga, plantator pentru bulbi, scafa. Nu uitati sa curatati uneltele dupa fiecare utilizare pentru a fi cat mai durabile si in general pentru a le feri de rugina.
In perioadele cu temperaturi ridicate gazonul trebuie udat mai des ca de obcei, iar toamna curatat de frunze. Trebuie sa aveti grija la plantele din curte mai ales pe perioada infloriri, deoarece acestea sunt mai sensibile sau au nevoie de ingrijiri mai atente. Inainte sa utilizati ingrasamant va recomandam sa va documentati daca acesta este potrivit pentru tipurile de plante pe care le aveti. Daca in curtea dumneavoastra aveti mobilier de lemn va sugeram ca in anotimpul rece sa il acoperiti pentru a-l proteja.
Pentru final, va spunem ca orice curte poate fi amenajata frumos cu putina atentie si cateva idei. Asa ca va recomandam sa va alegeti un tip de gradina si sa incercati sa implementati cat mai multe elemente specifice ei si astfel veti avea un loc intim si placut in care sa va petreceti timpul si sa va relaxati.
1 Comentariu
Articol foarte bine gandit
Scrie un Comentariu