Hidroizolația în baie – de ce se folosește și cum o puteți realiza
Într-adevăr, gresia și faianța sunt impermeabile și foarte rezistente la umezeala din apa de zi cu zi. În același timp, aceste materiale s-ar putea să nu garanteze neapărat calitatea instalării băii.
De ce este impermeabilitatea în băi importantă?
Hidroizolarea se face pentru a preveni eventualele fisuri în conductele din pereți sau podele care ar putea permite pătrunderea apei. Este important să subliniem încă de la început că, în timp ce plăcile sunt impermeabile, rosturile de chit dintre plăci nu au această proprietate.
Prin urmare, apa nu se poate infiltra doar în pereți, ci și prin chitul dintre plăci.
Riscurile pe care le implică o baie care nu este izolată bine includ:
- Prezența umidității și a mucegaiului
- Deteriorarea plăcilor
- Deteriorarea instalației
- Reduce rezistența betonului
- Inundați alte camere sau vecini (asta dacă locuiți la bloc)
Prin urmare, dacă construiți sau renovați o locuință, este foarte important să aveți în vedere izolarea băii.
Ce părți ale băii au nevoie de izolație?
În timpul procesului de hidroizolație, suprafața care va rămâne impermeabilă este podeaua. În general, doar pereții de lângă cadă sau duș sunt impermeabili, așadar, nu este nevoie să izolați și ceilalți pereți ai băii.
Câte tipuri de hidroizolație pentru baie există?
Dacă în cazul acoperișurilor sau a fundațiilor casei puteți alege dintre numeroasele materiale izolante, însă atunci când vine vorba de izolarea băilor membrana hidroizolatoare rămâne singura variantă. Aceasta poate fi disponibilă atât în varianta solidă, cât și în cea lichidă. Versiunea lichidă a acesteia este acum din ce în ce mai folosită datorită ușurinței sale de aplicare. Este realizată din rășină sintetică și poate fi aplicată pe orice material precum cimentul, lemnul sau pe gips carto și devine elastică la uscare. Alte materiale utilizate în mod obișnuit pentru izolarea băilor pot fi membranele bituminoase sau mortarele pe bază de ciment și latex.
Cum să hidroizolați baia în câțiva pași ușor de urmat
În general, pentru a vă impermeabiliza baia, trebuie să urmați următorii pași:
- Curățați pereții – Pereții trebuie curățați temeinic de praf sau grăsime înainte de aplicarea materialului.
- Aplicarea grundului – Pentru ca izolația să se țină bine, este nevoie de un strat de grund pentru a echilibra absorbția peretelui. Puteți aplica grundul cu o pensulă sau cu bidineaua.
- Aplicați primul strat de hidroizolație – dacă alegeți o vopsea hidroizolatoare, va trebui să acoperiți întreaga podea și unde va fi amplasată cada sau dușul. Puteți aplica vopseaua cu o rolă, o bidineauă sau cu o pensulă mai lată.
- Utilizați bandă de etanșare – Pentru a preveni fisurile în perete, va trebui să utilizați bandă de etanșare pe cusătura dintre perete și șapă. Aceasta fiind și ea rezistentă la apă.
- Aplicați un al doilea strat de hidroizolație – la aproximativ două ore după aplicarea primului strat de vopsea hidroizolatoare, se poate aplica al doilea strat. Este important să aplicați vopseaua în direcția opusă primului strat, iar banda de etanșare trebuie acoperită cu acest al doilea strat.
- Placarea cu faianță și gresie – După ce s-a uscat vopseaua, puteți începe placarea.
Prin urmare, realizarea hidroizolației nu este o muncă atât de complicată. Deși etapele pot varia în funcție de materialul selectat, rezultatele sunt cu adevărat benefice pentru siguranța casei.
Scrie un Comentariu