Fatadele ventilate
Sistemul fatadelor ventilate consta, practic, in dedublarea fatadei, care contine doua straturi amplasate distantat, astfel incat aerul sa poate circula intre ele. Ventilarea acestui gol se poate realiza natural sau printr-un sistem clasic de ventilatie mecanica. Cele doua straturi de sticla pot fi simple sau duble, iar distanta dintre ele variaza intre 20 de cm si 2 metri, in functie de efectele dorite si tipul de cladire la care fatada este aplicata.
Tipuri
Sistemul de tip buffer-zone (zona de tampon)
Acest tip de fatada nu este chiar o inovatie, intrucat dateaza de mai bine de o suta de ani. Repunerea recenta in uz marcheza, poate, o intentie inovativa. Aceste sistem a fost inventat pentru a mentine patrunderea razelor solare in interiorul cladirii, odata cu imbunatarirea izolarii acustice si termice a peretilor. Spatiul dintre straturile de sticla are, asadar, rolul de a echilibra transferul termic dintre interior si exterior, in timp ce aerul cuprins intre cele doua amelioreaza gradul de poluare sonora, contribuind la comfortul acustic al spatiilor interioare.
Sistemul de extragere a aerului
Acest sistem de fatada dublu stratificata consta dintr-un strat simplu vitrat amplasat in spatele unui strat dublu-vitrat (de tip termopan). Aerul incalzit dintre cele doua este extras prin intermediul unui sistem de ventilare. Astfel, stratul interior va echilibra temperatura interioara, in timp ce stratul exterior va diminua pierderile de caldura. De multe ori, acest tip de sistem include si parasolare la interior, ceea ce ar putea influenta distanta dintre straturile de sticla. Sistemul este utilizat atunci cand spatiile interioare nu permit ventilare naturala (cum ar fi cele amplasate in zone cu mult zgomot, vant, noxe sau praf).
Sistemul peretelui-cortina
Sistemul prevede amplasarea unui perete cortina in exteriorul fatadei existente ale unei cladiri. Se diferentiaza de celelalte doua sisteme prin faptul ca stratul exterior poate include deschideri ce permit ventilarea naturala. Cum aceste sisteme contin instalatii de protectie solara, functia principala a acestui strat exterior este de a proteja aceste parasolare. De asemenea, datorita celui de-al doilea strat, fatada interioara prezinta proprietati optimizate de izolare termica, minimalizand pierderile de caldura.
Sistemele hibrid
Bineinteles, exista cazuri in care cel de-al doilea strat (interior sau exterior) nu este format dintr-o suprafata vitrata, ceea ce duce la existenta acestor sisteme hibrid. Un exemplu, in acest caz, este Centrul Tjibaou din New Caledonia.
Scrie un Comentariu