Etrierii – rolul acestor structuri de beton armat în realizarea construcțiilor
Atunci când vine vorba despre structura unei construcții, se pune accent pe rolul etrierilor, atât ingineri, cât și constructorii, muncitori sau fierarii betoniști. Acele simple rame care leagă barele longitudinale din oțel-beton. Mai jos în acest articol, vă prezentăm, ce sunt etrierii, care este rolul acestora în construcții și cum sunt confecționați, pentru a realiza în construcții structuri solide.
Ce sunt etrierii?
Pentru a înțelege cât mai bine care este rolul etrierilor în construcțiile solide, trebuie să cunoaștem definiția lor. Astfel, etrierii sunt ramele transversale care leagă niște bare confecționate din oțel-beton, prevăzute cu niște ciocuri. În funcție de nevoile construcției, etrierii pot fi atât închiși, sub forma unor rame închise, cât și deschiși, sub forma unei rame fără o latură. De asemenea, etrierii închiși se pot lega cu o sârmă de barele de oțel sau pot fi sudați. Etrierii sunt folosiți cu rol de rezistență, pentru a prelua o parte din eforturile transversale ale stâlpilor, a cadrelor și a grinzilor. În plus, etrierii au și rol de a asigura conlucrarea tuturor armăturilor și a asamblării acestora sub forma unei carcase.
Cum sunt confecționați etrierii?
Etrierii pot fi realizați manual sau cu ajutorul mașinilor automate
Totodată, realizarea etrierilor cu ajutorul mașinilor automate ajută la respectarea precisă a cotelor din planul construcției, având posibilitatea de fașonarea acestora în diametre mai mari
Etrierii și rezistența la seisme
Orice construcție trebuie să aibă încorporată un sistem de rezistență, compus din oțel și beton armat sau măcar o combinație dintre aceste două materiale. Astfel, structura clădirii va fi proiectată să fie rezistentă.
Etrierii reprezintă unul dintre factorii importanți, care influențează calitatea și rezistența unei clădiri la cutremure.
Analiza clădirilor cu structură din beton, ce au suferit cutremure importante, a confirmat faptul că armăturile cu etrieri sunt extrem de importante. Armarea transversală poate îmbunătăți modul în care se comportă stâlpii și grinzile în cazul seismelor ce solicită puternic construcția. Din acest motiv, elementele de beton vor fi capabile să sufere deformații mari, dar fără să se rupă, ceea ce conduce la ductilitate,care este importantă pentru o bună comportare antiseismică.
Sunt trei parametrii de fiabilitate ai etrierilor:
- cârligele, care sunt absolut necesare pentru comportamentul etrierilor în timpul unui cutremur intens
- diametrul barilor folosite pentru îndoire
- distanța dintre picioarele unui etrier închis
De regulă, în zonele seismice, etrierii trebuie să fie plasați la cel mult 200 mm unul de celălalt și să nu depășească ¼ din înălțimea grinzii.
Scrie un Comentariu