Cum se montează corect șpalierii pentru vița de vie ?

Cum se montează corect șpalierii pentru vița de vie ?

Cum se montează corect șpalierii pentru vița de vie ?  – Șpalierii sunt cel mai frecvent utilizați în agricultură și sunt cunoscuți pentru că favorizează dezvoltarea optimă a viței-de-vie. Este o soluție eficientă pentru toate soiurile de viță-de-vie, indiferent de formă sau greutate fiind esențiali. (Mai ales în cazul în care scara de producție este mare și doriți să vă dezvoltați în mod optim.) În cazul în care via urmează să fie plantată într-o zonă în care există deja șpalieri, trebuie verificat întregul sistem de susținere. Stâlpii deteriorați trebuie înlocuiți dacă situația o impune.

Spalierii metalici sunt realizați din tablă galvanizată la cald și sunt special concepți pentru a susține vița de vie pentru a forma un traseu drept și corect ce favorizează creșterea. Există două tipuri de șpalieri: spalier de capăt și șpalieri fruntași, ambele tipuri au rol de stabilizare, dar poziționate diferit în raport cu solul.

De exemplu: șpalierii de margine susțin poziționarea optimă a sârmei, în timp ce șpalierii de mijloc susțin greutatea viței de vie, asigurând în același timp că sârma este trasă și intinsă corect. Șpalierii de capăt sunt instalați pentru a asigura stabilitate și rezistență pe termen lung.

  • Șpalierii nu au o greutate foarte mare de aceea pot fi mutați cu ușurință acolo unde este nevoie de ei.
  • Sunt o soluție rentabilă, iar datorită costului lor scăzut, în caz de deteriorare aceștia pot fi reparați fără prea multe costuri suplimentare.
  • Șpalierii sunt proiectați pentru a permite atât recoltarea mecanică, cât și, dacă este necesar, manuală. Distanța dintre fiecare plantație și rânduri este optimă.
  • Principalul avantaj al spalierilor este longevitatea ridicată – până la 30 de ani – și faptul că poate fi reutilizat an de an.

Cum se instalează?

Cel mai bun moment pentru instalarea șpalierilor este în toamna anului în care se plantează vița de vie. Înainte de a începe lucrările, este bine de știut că, pe lângă stâlpi veți avea nevoie și de sârmă, ancore, contraforturi și întinzătoare.

Etapele de instalare a sistemului de ancorare

Procedura de instalare a sistemului de ancorare trebuie să înceapă prin marcarea locurilor unde vor fi instalați șpalierii. Cea mai importantă etapă este marcarea locului unde vor fi instalați șpalierii fruntași( din față).  Distanța dintre șpalieri trebuie să fie de 7-9 metri și trebuie stabilită în funcție de tipul de sol și de sarcina care va fi pusă pe pe aceștia.

Instalarea șpalierilor

Al doilea pas constă în săparea găurilor pentru instalarea șpalierilor. Găurile pot fi săpate atăt manual cât și mecanic mai ales dacă terenul se întinde pe o suprafață mare. În continuare, se sapă găuri în locurile marcate în prealabil pentru a instala spalierul. Stâlpul superior necesită o gaură de 70 cm adâncime pentru a fixa stâlpul pe poziție, iar stâlpul din mijloc o gaură de 50-60 cm adâncime. Săparea gropilor și instalarea stâlpilor se poate face manual, dar dacă terenul este mare, este mai eficient să se folosească utilaje. Ulterior se plantează bulamacii în gropile gata făcute. După acest pas se plantează ancorele, respectiv fruntașii, iar ulterior se fixează și se întind sârmele.

Fruntașii sunt instalați la capătul fiecărui rând, iar alinierea lor trebuie să fie înclinată, dar perfect ancorată.

Șpalierii din capătul rândului trebuie ancorați foarte bine, deoarece aceștia suportă o sarcină mai mare decât coloanele din mijloc. Acest lucru necesită un sistem de ancorare format din trei elemente:

  • Ancorele – Ancorele sunt înfipte în pământ și încordează coloanele din partea superioară cu ajutorul unor dibluri și a unui sistem care le menține în poziție, astfel încât să nu se slăbească.
  • Acest sistem, numit prindere, este ca o coardă cu autotensionare care poate fi folosită pentru a strânge și a slăbi frânghia. Frânghia trebuie să fie confecționată din sârmă galvanizată, care este în același timp rezistentă și flexibilă.

Întinderea sârmei.

Următorul pas este să fixați șpalierii și să întindeți sârma peste rândurile de viță-de-vie. Această ultimă operațiune necesită multă muncă, dar este extrem de importantă. Lucrarea se face cu ajutorul unui întinzător de sârmă. Sârma este tensionată de sus în jos, începând de la o înălțime corespunzătoare formei de conducere aleasă.

Pentru cultivarea clasică a viței de vie sunt necesare trei sau patru rânduri de sârmă pentru fiecare viță de vie. Fiecare rând de sârmă poate fi dublat pentru a fixa ambele părți ale bulbului la aceeași înălțime. Sârmele trebuie să fie la o anumită distanță între ele, adică la o distanță egală, aproximativ 8-10 cm. Rolul sârmei duble este de a facilita manipularea lăstarilor de vară, deoarece aceștia se află deasupra sârmei. Pentru acest model de spalier cu sârmă dublă, se recomandă ca distanța dintre sârme să fie de aproximativ 40 cm.

Se folosește sârmă galvanizată sau zincată. Acest tip de sârmă este cea mai bună soluție, deoarece nu ruginește și nu deteriorează vița de vie.

Un spalier este absolut esențial pentru o creștere armonioasă a viței de vie. Vița de vie este o plantă cățărătoare și are nevoie de un management adecvat pentru a menține o creștere normală.

Scrie un Comentariu