Cum sa combini culorile in dormitor
Dormitorul este camera in care vrem sa ne odihnim si sa fim fresh in urmatoarea zi. Pe langa mobila efectiva, trebuie ca aceasta camera sa aiba un colorit relaxant si odihnitor.Pornind de la culori si nonculori, in primul rand ar trebui sa va ganditi care sunt si preferintele dumneavoastra. Culori mai indraznete? Uniformitate? Modern sau clasic? Acestea sunt niste intrebari ale caror raspunsuri sunt decisive in realizarea spatiului de dormit perfect.O regula importanta pentru orice camera, dar mai ales pentru dormimtor, este mentinerea unei proportii de 60-30-10, care cuprinde peretii, pardoseala si mobila. Culoarea predominanta va fi regasita si pe peretii camerei, culoarea secundara va cuprinde pardoseala, draperiile, mobiliarul principal, iar culoarea de accent se regaseste in decoratiuni, accesorii, maruntisuri. Nonculorile, alb, negru si gri, nu sunt incluse in aceasta schema coloristica.
Ca si regula, este recomandat ca in dormitor sa se foloseasca culorile reci, pentru a evita o suprasaturare a simturilor si pentru a fi siguri ca somnul va fi cu adevarat odihnitor. Exista, totusi, studii care arata ca si nuantele calde pot ajuta la o liniste interioara, cu conditia de a nu face exces si de a nu folosi culori prea indraznete.
Nuantele de violet pot ajuta la intimitatea cuplului, rosul la pasiune, portocaliu pentru cei mai tineri, albastru pentru relaxarea psihica, verde pentru relaxare, iar lista poate continua. Desigur, acestea nu sunt reguli batute in cuie, deoarece depinde foarte mult de starea pe care o imprima culoarea unei persoane.Daca se doreste folositea unei pete de culoare mai indraznete, recomandarea ar fi de a o face cu ajutorul pernutelor, a unor piese de mobilier mici sau a unor decoratiuni de suflet.Culorile reprezinta un aspect foarte important, dar nu trebuie sa se scape din vedere rezistenta si comoditatea mobilierului si folosirea unei saltele comode.