Cum aplicăm corect vopseaua lavabila?
Peretii proaspat zugrăviți împrospătează aspectul casei , dar ajută și la igienizarea casei. Este bine ca la un anumit interval de timp să zugrăvești toti pereții casei.
Daca nu vrei să apelezi la un specialist și vrei să zugrăvești tu trebuie să știi că acest proces poate fi unul dificil. De aceea pentru a face treaba mai ușor trebuie să alegi o vopsea lavabilă de calitate, care să aibă o aderență mare, să se aplice ușor și cel mai important să cunoști procesul de aplicare.
Calculează aria suprafeței pe care dorești să o zugrăvești. Măsoară lungimea, lățimea și înălțimea camerei . Calculează perimetrul apoi înmulțește cu înălțimea peretelui. Scade din el suprafața usii și a ferestrei.
Exemplu: o cameră de 5m/4m cu înălțimea de 2,5 m ,usa de 2,5metri pătrați și fereastra de 2,5 metri pătrați (5+5+4+4)x2,5 =45 , 45-2,5-2,5=40 de metri pătrați
În functie de suprafața de acoperit și gradul de acoperire al vopselei se stabilește cantitatea de vopsea lavabilă.
Vopseaua lavabilă este recomandată deoarece după uscare peretele care se murdărește poate fi spălat făra ca vopseaua să se deterioreze.
Primul criteriu de alegere a vopselei lavabile se face după locul unde zugrăvești , la exterior sau la interior.
Vopseaua lavabila pentru exterior trebuie să fie o vopsea ultra-rezistentă la factorii de mediu:ger, căldură excesivă, precipitații sau vânt.
La alegerea vopselei lavabile pentru interior se ține cont care încăpere din casă va fi vopsită deoarece pentru locurile predispuse la umiditate se folosește vopsea antimucegai. O altă variantă pentru vopseaua de interior este vopseaua lavabilă antibacterină care distruge microorganismele din încăpere și purifică aerul și poate fi folosită pentru toate încăperile casei.
Un alt aspect important este alegerea culorii . Culorile deschise se recomandă pentru încăperile mai mici și cu luminozitate scăzută iar cele mai îndrăznețe pentru încăperi mari cu luminozitate puternică.
În afară de vopsea mai ai nevoie și de: pensule, trafalete, glet ,amorsă, folie izolatoare și bandă pentru protejarea zonelor unde nu dăm cu vopsea .
Se protejeaza mai întâi suprafețele învecinate de suprafețele de vopsit cu ajutorul foliei și cu bandă. La fel și parchetul.
Înainte de aplicarea vopselei trebuie să analizezi calitatea pereților. Suprafețele de vopsit trebuie să fie curate, fără praf, fum, grăsimi , să fie netede, fără crăpături sau denivelări.
Dacă aplici pe vopseaua veche trebuie să speli suprafețili cuapă și detergent, folosind o cârpă care să nu lase scame pentru a elemina praful, murdăria, fumul și grăsimile. Posibilele crăpături sau denivelări trebuie îndreptate prin aplicarea unui glet.
Daca pereții sunt pregătiți se trece la aplicarea amorsei. Amorsa are rolul de uniformiza capacitatea de absorție a peretelui.
Daca toate astea sunt gata poți trece la pregătirea vopselei, care trebuie diluată cu apă potabilă respectând indicațiile producătorului.
Aplicarea vopselei lavabile începe cu tavanul si apoi continuă cu pereții.Este foarte important să vopsești fără a face pauză pentru a evita diferențele de nuanță. Se aplică lavabilul spre zonele nevopsite apoi înapoi spre zona vopsită.
Dacă este necesară aplicarea stratului al doilea de vopsea lavabilă trebuie să lăsați să se usuce primul strat.
Dacă vrei pereți plăcuți vederii trebuie să acorzi o atenție deosebită fiecărei etape.
Scrie un Comentariu