Construirea unui semineu
Inca din antichitate focul a capatat diferite atributii si semnificatii. Conform cu interpretarea psihologului francez Paul Diel focul simbolizeaza intelepciunea, actiunea de purificare si iluminare, de aceea oamenii simt o liniste si o eliberare atunci cand privesc focul. Odata cu acest sentiment s-au nascut si solutiile prin care ne putem bucura de foc mai des sau chiar zilnic iarna – contructia de seminee.
Chiar daca semineul a fost inventat de mult timp si nu semana deloc cu imaginea actuala, cu toate acestea el este mereu la moda. Pe langa rolul sau practic, acela de a incalzi o incapere, acesta are si un rol decorativ, iar in aceste vremuri moderne tot mai multi arhitecti si proprietari aleg sa-l integreze in locuinte, avand un aer vintage si dand locuintei un farmec aparte.
Inainte insa sa va apucati de construirea unui semineu sau achizitionarea lui trebuie sa stiti cateva informatii pentru ca alegea dumneavoastra sa fie cat mai buna.
Elementele unui semineu sunt:
- Placa de baza si placa superioara
- Focarul
- Caramizile refractate
- Hota
- Cosul de evacuare si gurile de ventilatie
- Usa semineului
Exista mai multe tipuri de seminee care arata diferit si functioneaza diferit.
In functie de focar avem:
* seminee cu focar deschis – modelul clasic in care focul arde in aer liber si incalzeste camera.
* seminee cu focar inchis – acest model este cel mai des intalnit, fiind unul mai practic, inchiderea fiind realizata cu sticla termorezistenta. Aceasta inchidere se face pentru a nu avea fluctuatii de temperatura conducand la un randament termic foarte bun.
In functie de combustibil avem:
* seminee cu ardere pe lemn – acestea sunt o solutie buna pentru locuintele rurale, pensiuni montane sau case de vacanta.
* seminee electrice – acestea sunt potrivite apartamentelor din orase deaorece nu presupun legarea la un cos de fum si se instaleaza foarte usor.
* seminee pe etanol – ard fara sa lase reziduri si nu emana dioxid de carbon. Etanolul este un bio-alcool, un lichid volatil, inflamabil si incolor avand un miros caracteristic.
* seminee pe gaz – sunt sigure deoarece au un sistem care opreste functionarea lui atunci cand acesta nu are flacara fara a exista un risc de incendiu.
Moduri de placare a semineelor
* marmura – este un material foarte special si foarte rezistent , unul dintre cel mai pretentios si elegant material pentru finisaje.
* piatra de rau – da un aer rustic incaperii, fiind foarte acesibila si durabila.
* gresia – acesta solutie este una comuna, gresia avand un pret accesibil. Avem avantajul de a alege dintr-o gama larga de modele cu diferite culori, astfel o putem incadra aproape in orice design.
* caramida – aceste seminee se incadreaza foarte bine in casele rustice, de lemn.
* teracota – un material folosit cel mai des la sobe, se potriveste excellent si pentru seminee.
* ardezie – este un material care se incadreaza perfect in decorurile modern, contemporane.
* limestone – este un alt tip de piatra naturala, foarte versatila care se potriveste cu un decor modern dar si cu unul clasic.
Un alt tip de semineu este cel de decor. Aceste seminee au doar acest rol ornamental si sunt alese doar pentru esteticul pe care il creaza. El poate fi construit din orice material deoarece nu va fi folosit si pe el se poate adauga orice element decorativ doriti si va complecteaza ambientul.
Atunci cand va hotarati sa va achizitionati un semineu este important sa stabiliti de la inceput ce functiuni sa aiba, daca sa fie deschis sau inchis, daca acesta trebuie sa incalzeasca o camera sau toata casa, daca doriti sa-l legati la centrala termica pentru a incalzi caloriferele sau nu ( trebuie sa stiti ca in acest caz este nevoie de o contructie mai complexa). Tot inainte sa incepeti constructia sau achizitionarea lui trebuie sa va ganditi care sunt resursele cele mai accesibile sau convenabile pentru dumneavoastra.
Va recomandam atunci cand va hotarati la o astfel de investitie sa incercati sa-l integrati in stilul casei dumneavoastra. Daca incaperea este una foarte moderna puteti imbraca semineul in travertine, ardezia sau chiar sticla. Pentru o camera clasica va recomandam marmura, dar si caramida sau gresia. Pentru a respecta cat mai bine dorintele beneficiarului, pentru semineul construit se realizeaza un proiect cu toate detaliile necesare. Apeland la specialist veti avea un loc intim, un loc cu multa caldura fizica dar care va va incalzi si inima.
Avantajele unei astfel de investitii , mai ales in aceste timpuri, sunt legate mai ales de design-ul pe care il ofera. Imaginati-va o intalnire cu prietenii, intr-o seara de iarna geroasa intr-un living calduros si luminos de la lemnele care ard in semineu, bucurandu-va de un vin fiert. Ce ati putea sa va doriti mai mult decat o atmosfera de acest fel? Simpla lui prezenta intr-o camera poate da un aer aparte, un aer cu totul special. Un alt rol al acestuia este de a aduce incaperii o sursa de lumina, de a crea o atmosfera placuta, calda si intima. Acesta poate avea si avantajul financiar. E posibil sa cheltuiti mai putin cu un semineu decat cu o central termica de exemplu. Un alt avantaj important poate fi independenta energetica ( iar aici ne referim la semineele pe lemne ).
Costurile unui semineu variaza in functie de marimea lui si de functiile pe care le ofera. De exemplu, un semineu placat cu gresie, piatra sau caramida va fi mai ieftin decat un semineu placat cu marmura. Noi va recomandam, indiferent de ce material alegeti, acestea sa fie de o calitate cat mai mare pentru ca investitia sa fie trainica.
Pentru constructia unui semineu clasic sunt urmatoarele
* contruirea picioarelor semineului
* turnarea fundatiei
* turnarea placii superioare
* instalarea focarului
* zidirea consolelor
* fixararea cosului de fum
* izolarea temica
* finisarea
Acesta e un exemplu, insa in functie de tipul de semineu, pasii construirii lui sunt diferiti. Pentru a-l utiliza in siguranta va recomandam si cateva accesorii necesare: o perie de curatat, manusi de protectie (mai ales daca trebuie sa intretineti focul cu lemne), vatra, faras si o bricheta de aprins focul.
Mai putem clasifica semineele in functie si de locul in care sunt amplasate:
*seminee de perete – sunt acele modele case se contruiesc la jumatatea unui perete si sunt cele mai des intalnite, mai ales pentru ca sunt foarte eficiente, distribuind uniform caldura in incapere.
* seminee de colt – sunt o variant a semineelor de mai sus, insa, acestea se amplaseaza intotdeauna in coltul unei camere si se recomanda mai ales incaperilor de mici dimensiuni.
* seminee incastrate – aceste seminee sunt moderne si constructia lor a fost proiectata odata cu proiectarea casei, avand aproape intotdeauna un geam protector.
Odata ce ai investit intr-un semineu acesta va fi punctul central in casa dumneavoastra, locul unde va veti simti cel mai relaxat si unde veti petrece seri frumoase alaturi de familie si prieteni avand un aer fermecator. Nu uitati ca indiferent de ce tip de semineu va doriti acesta trebuie sa fie unul de calitate pentru a va bucura cat mai mult timp de el.
Scrie un Comentariu