Conceperea casei: transpunerea de pe hartie in realitate

Numarul celor care isi permit sa se mute de la apartament la casa a crescut destul de mult, lucru datorat in principal faptului ca piata imobiliara a avut de suferit datorita crizei de acum de 10 ani. Cei care fac acest pas se afla insa in fata unei alte alegeri, si anume mizarea pe a isi construi singuri casa sau pe achizitionarea uneia „la cheie”, gata finisata de catre dezvoltatori. Aceasta este o alegere dificila, in special din cauza faptului ca sunt mai putini cei care isi permit sa astepte pana la cativa ani pentru a se muta in noua locuinta. Totusi, aceasta problema poate fi evitata, intrucat este posibila contractarea unui dezvoltator si achitarea doar a unui acont si a unor rate, stabilite prin contract, pentru a amana vanzarea locuintei actuale pana in momentul in care noua casa este locuibila.

Adevarata problema, supralicitata de multe ori, insa foarte reala, este data de faptul ca in realizarea unei constructii pot interveni modificari neplanuite si costuri suplimentare care pot sa dea bugetul beneficiarului peste cap. Totusi, aceasta problema poate fi destul de usor evitata, sau, oricum, minimizata, daca facem alegerile potirivite in ceea ce priveste arhitectul si constructorul pe care ii vom angaja in realizarea proiectului.

Pentru o siguranta crescuta asupra faptului ca nu vor aparea probleme pe parcurs este important sa fie alesi un arhitect si un constructor care lucreaza bine impreuna. De asemenea, inainte de semnarea unui acord cu dezvoltatorul ales este bine sa fiti siguri ca cifrele in ceea ce priveste materialele de constructii ce urmeaza sa fie achizitionate precum si acelea care reprezinta manopera sa fie finale si nu estimative. Desigur ca, o incredere mai mare in calitatea constructiei si respectarea detaliilor stabilite initial va fi asigurata de firme de incredere, motiv pentru care este esential sa lucram cu profesionisti.

Care sunt cele mai dese greseli facute de cei care aleg sa construiasca propria casa dupa bunul plac? De cele mai multe ori se pune un accent sporit pe spatiul si design-ul living-ului si a dormitoarelor, neglijand baile si bucataria. Astfel, baile devin mici, neincapatoare, mai mult lungi decat late, ceea ce va duce la un comfort redus in spatii care sunt totusi esentiale. Acelasi lucru se poate intampla si in ceea ce priveste bucataria, locul in care, poate fara sa isi dea seama, cei mai multi isi petrec o foarte buna parte din timpul in care sunt acasa. Nu este necesar nici sa exagerati in ceea ce priveste dimensiunea acordata acestor spatii.

In ceea ce priveste baile si bucataria, o regula foarte buna de la care puteti porni este sa stabiliti minimul necesar pentru a nu va simti ingramaditi si dupa aceea sa il dublati. La proiectarea bucatariei este cel mai bine ca reprezentanta sexului frumos sa aiba cel mai greu cuvant de spus. Ideea de bucatarie deschisa, unita cu living-ul, este una moderna care poate avea o anumita atractivitate insa este potrivita doar daca sunteti siguri ca nu veti gati foarte mult. Alte greseli uzuale sunt optarea pentru o piscina, proiectearea unui garaj incorporat in casa sau construirea casei in ideea ca mai multe generatii vor locui in ea.

Chiar daca nu este o alegere usoara, construirea unei case de la zero este o experienta foarte buna care va pune la incercare atat inventivitatea precum si rabdarea celor care o fac. Atat timp cat toate lucrurile sunt planuite din timp si in realizarea proiectului sunt implicati profesionisti, orice probleme care vor aparea vor fi usor depasite.

1 Comentariu

  • Catalin

    Bunå ziua,

    În primul rând vroiam sa va mulțumesc pentru timpul acordat acestor articole care sunt foarte interesante si de un real folos.
    Ați spus ca una dintre greșeli este sa-ti faci garaj incorporat in casa; de ce este greșit?

    Toate cele bune!

  • Scrie un Comentariu