Case din BCA vs caramida
Spre deosebire de optiunile alternative moderne, precum constructiile din sticla pe structura metalica, sau mai traditionale, precum lemnul, principalul avantaj al zidariilor din BCA (blocuri de beton celular autoclavizat) sau din caramida il constituie rezistenta in timp, la intempereii, la foc, la rozatoare etc. De asemenea, atat blocurile de beton, cat si cele ceramice, sunt reutilizabile, ceea ce inseamna ca sunt o solutie ecologica in ciuda faptului ca poluarea generata de fabricile de caramida, precum si in industria cimentului (folosit in fabricarea BCA-ului) reprezinta o problema.
Atat caramida, cat si BCA-ul sunt, asadar, materiale de constructii rezistente, potrivite pentru cladiri permanente (desi posibilitatea de reutilizare a blocurilor este un avantaj si in cazul constructiilor temporare). Cu toate acestea, spre deosebire de cea dintai, cea din urma nu preia din greutatea constructiei – nu este portanta, nefiind de aceea recomandata pentru peretii de rezistenta decat in cazul in care structura principala este fie metalica, fie din beton armat. In acelasi timp, insa, BCA este mai usor, deci incarcatura pe fundatie va fi mai redusa la o astfel de constructie decat in cazul uneia din caramida. Greutatea mai mica a BCA-ului poate fi un avantaj mai ales in zonele predispuse la cutremur.
Pe de o parte, din punct de vedere al izolatiei termicee, ambele optiuni pastreaza un nivel al temperaturii stabil, pierderile de caldura fiind reduse. Asadar, astfel de constructii sunt recomandabile din perspectiva eficientei energetice a casei. Gradul de absorbtie a sunetului este de asemenea similar in ambele cazuri. Eficacitatea izolatiei fonice poate varia, totusi, in functie de grosimea peretilor. Pe de alta parte, din cauza conductivitatii scazute caracteristice betonului autoclavizat, diferentele semnificative intre temperatura interioara si cea exterioara poate duce in sezoanele reci la o crestere a umiditatii si, drept urmare, a riscului de aparitie a igrasiei si mucegaiului. Impreuna cu solutii de izolare specifice, caramida este mai avantajoasa, conform unora, din aceasta perspectiva.
Din perspectiva costurilor si duratei de constructie, exista voci care sustin ca BCA-ul, fiind fabricat in blocuri de dimensiuni mai mari decat caramida, este mai avantajos. Suprafata fiecarui bloc prefabricat este mai mare, asadar cantitatea de material liant necesara in cazul betonului autoclavizat este mai mica. De asemenea, timpul de executie a zidariei ar trebui sa fie mai redus, iar obtinerea unei suprafete netede si uniforme mai simpla, usurand munca ulterioara de tencuire.
In privinta pretului materiei prime, nu exista diferente majore. Cu toate acestea, numarul producatorilor de caramida este mai extins decat al celor de BCA, ceea ce poate echivala cu un pret mai ridicat pentru cel din urma, in cazul caruia vor fi incluse si cheltuieli de transport mai mari. De asemenea, veti gasi probabil mai multi muncitori cu experienta in constructii din caramida, aceasta fiind o varianta traditionala, folosita de mai mult timp decat cea de-a doua, inventata de aproximativ un secol, dar aparuta mai tarziu pe piata autohtona.
In concluzie, ambele reprezinta solutii bune de constructie. Decizia ar trebui luata si in fuctie de disponibilitatea materialelor in zona in care va aflati si de profesionalismul furnizorilor. Daca nu sunt de o calitate inalta si nu sunt depozitate in conditii prielnice pana la momentul constructiei, nici caramida si nici BCA-ul nu se vor ridica la nivelul asteptarilor.
Scrie un Comentariu