Casa ta – de la zero la rosu
Fie ca nu gasesc o casa pe placul lor pe piata, fie ca au mai multa incredere intr-un proiect propriu, nu putini sunt cei care prefera sa isi construiasca singuri casa. In functie de dorinte si asteptari, constructia unei case poate fi mai putin costisitoare decat achizitionarea unui imobil de la dezvoltatori. Intreg procesul poate fi frustrant si indelungat, dar cu rabdare, cu ajutorul potrivit si o buna organizare, oricine isi poate vedea visul devenit realitate.
Primii pasi
Cel dintai efort in demersul de constructie a unei case este obtinerea terenului. Daca nu sunteti deja proprietar, exista cel putin doua optiuni pe care le puteti considera: achizitionarea unui teren sau concesionarea. A doua varianta presupune luarea in folosinta a unui teren din proprietatea statului pe o perioada de cateva zeci de ani, cu posibilitatea de prelungire a concesionarii sau chiar de achizitie ulterioara a acestuia. Concesionarile sunt, de obicei, facute in urma unor licitatii si pot fi o solutie pentru un buget restrictiv. Decizia privind terenul trebuie luata inaintea inceperii proiectarii casei astfel incat planul de constructie sa fie compatibil cu specificul terenului.
Apoi, chiar daca aveti deja cateva idei generale in privinta numarului de camere, al facilitatilor, al aspectului pe care il va avea casa, este important sa nu porniti cu hotarari de neschimbat inainte de a lua legatura cu un proiectant. Straduiti-va sa gasiti un inginer sau arhitect cu care sa puteti comunica eficient si, in acelasi timp, fiti deschisi la sugestiile specialistilor. Un proiectant profesionist va sti sa iasa in intampinarea dorintelor si nevoilor dumneavoastra atat in ceea ce priveste planul de constructie, cat si in privinta birocratiei cu care urmeaza sa dati piept. Pentru a nu indelungi prea mult procesul, cereti-i ajutorul pentru intocmirea dosarului pentru cerificatul de urbanism, dar si pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Constructia
Odata ce aveti proiectul si avizele necesare, trebuie sa notificati Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la începerea lucrărilor. Abia ulterior veti putea incepe amenajarea santierului: instalarea unor spatii de depozitare pentru materiale si scule, asigurarea accesului la utilitati (apa, electricitate, grup sanitar etc.). Imprejmuirea terenului cu un gard provizoriu sau definitiv este, de asemenea, recomandata inainte de inceperea lucrarilor. Pentru a nu intampina ulterior probleme, este bine ca in aceasta etapa sa cereti asistenta unui specialist cadastru. Concomitent, echipa de lucru poate incepe curatarea si nivelarea terenului.
Abia acum poate incepe constructia. Daca nu angajati o firma pentru realizarea lucrarii si preferati sa lucrati direct cu o echipa alcatuita de dumneavoastra, nu uitati ca nici o constructie nu poate fi efectuata fara un diriginte de santier autorizat si un responsabil tehnic cu executia. Acestia vor monitoriza, alaturi de dumneavoastra, realizarea fundatiei, a zidariei, a acoperisului, toate etapele de constructie nu doar pana cand casa va fi gata la rosu, ci pana la receptia finala. Dupa finalizarea constructiei la rosu, vor urma executarea tencuielilor exterioare și interioare, montarea instalațiilor electrice, de gaz, apă, montarea pardoselilor, a ușilor și a geamurilor, realizarea tuturor finisajelor. Însă toate acestea vor face parte dintr-o etapă mai puțin presantă a construcției întrucât odată ce clădirea este ridicată, visul dumneavoastră a devenit deja realitate.
Scrie un Comentariu