Casa pe structura metalica
Structurile metalice sunt de obicei asociate cu spatiile industriale sau constructiile de tip zgarie-nori. Insa casele pe structura metalica au devenit, de asemenea, din ce in ce mai populare in ultimul timp, avand drept avantaje principale durata scurta de constructie, rezistenta la cutremure si alte fenomene naturale, respectiv adaptabilitatea in termeni de design.
Spatiu si Design
Ideea unei case pe structuri metalice poate fi privita cu multa retinere in deosebi de catre persoanele conservatoare. Metalul este usor asociat cu structuri futuriste sau industriale, din punct de vedere arhitectural. De asemenea, imaginea unei structuri metalice duce cu gandul la o atmosfera rece, impersonala, chiar apasatoare.
Toate aceste pareri sunt, insa, un mit. Structurile metalice ofera o foarte mare libertate de proiectare. In plus, imaginea finala a locuintei, atat cea interioara, cat si cea exterioara, este data de materialele aditionale utilizate ce, in cazul structurilor metalice, pot fi foarte variate, de la caramida, panouri OSB prefabricate sau sticla pana la materiale traditionale precum tencuiala de tip stuc. Mai mult, structurile metalice sunt potrivite pentru orice tip de teren, inclusiv pentru cele accidentate, fiind astfel potrivite nu doar pentru zone rezidentiale, dar si pentru case de vacanta.
In functie de materialele aditionale alese, casele pe structuri metalice sunt deosebit de avantajoase din punctul de vedere al spatiului. Spre deosebire de constructiile din BCA, de pilda, peretii pot fi semnificativ mai subtiri, suprafata efectiv locuibila fiind astfel mai mare. Un perete subtire poate pune probleme din punct de vedere termic sau fonic, insa acest dezavantaj este usor de compensat prin sisteme de izolare moderne.
Timp si rezistenta
Poate ca cel mai atractiv atu ale caselor pe structura metalica pentru societatea noastra, in care ritmul vietii pare a fi mereu in crestere, este rapiditatea constructiei. Presupunand utilizarea unor structuri prefabricate si evitand perioadele indelungate necesare uscarii in cazul zidariilor ude, proiectul unei case pe structura metalica poate deveni realitate in jumatate din timpul necesar ridicarii unei constructii clasice. Foarte important de retinut este faptul ca timpul scurt nu echivaleaza, in acest caz, cu lucrul facut de mantuiala si, prin urmare, putin rezistent. Dimpotriva, structurile metalice au o rezistenta mare la cutremure, fiind foarte usoare, dar si la incendii. De asemenea, otelul galvanizat din care sunt facute astfel de structuri este protejat impotriva coroziunii printr-un strat de zinc si nu pune nici un fel de probleme legate de mucegai sau rozatoare.
Costuri si responsabilitate ecologica
Desi exista persoane care sustin ca necesitatea sistemelor de izolare fonica si termica ar creste costurile unei case pe structura metalica, pretul unei astfel de constructii este in general mai redus, materia prima fiind abundenta si avand un pret stabil pe piata internationala. Nefiind inca foarte populare pentru constructii civile, proiectarea unei astfel de case poate fi mai costisitoare decat serviciile similare pentru alte tipuri de constructii. Cu toate acestea, majoritatea studiilor arata ca o casa pe structura metalica ajunge sa fie cu o treime mai ieftina decat una din zidarie clasica. Daca adaugam ca structurile metalice pot fi usor refolosite, fiind astfel preferabile din punct de vedere ecologic, acest tip de case se adeveresc a fi de viitor.
Scrie un Comentariu