Casa din lemn
Constructiile din lemn nu sunt printre preferintele romanilor. Cele mai multe persoane care incep demersurile pentru ridicarea unei case doresc să puna temeliile unei cladiri trainice, care sa reziste in timp, chiar si pentru urmatoarele generatii. Iar lemnul nu pare a se califica in aceasta categorie. Cu toate acestea, o casa din lemn are avantajele sale si poate fi optiunea potrivita in functie de asteptarile viitorului proprietar.
Lemnul este un material mai usor afectat de diversi factori externi decat caramida, BCA-ul sau alte materiale de zidarie. Insa o serie de tratamente moderne si o intretinere corecta il pot transforma intr-un material de constructie rezistent. Tratamentele de ignifugare sunt oricum obligatorii pentru orice cladire din lemn. Pe langa acest tip de interventii, exista si alte tratamente, anticari, antimucegai, antifungi etc. Foarte important de retinut este ca astfel de tratament nu sunt aplicate doar in momentul constructiei, ci trebuie repetate la un anumit numar de ani, numar ce difera in functie de conditiile zonei, de tipul lemnului etc.
O casa din lemn implica din acest punct de vedere eforturi mai mari de intretinere decat una zidita. Pentru unii, acesta este un dezavantaj, pentru altii insa nu este o problema. Dimpotriva, in functie de modul in care prefera sa isi organizeze bugetul, prefera sa planifice un plan de investire in casa pe termen lung decat sa aiba nevoie de o suma mare de la inceput. Caci, in principiu, o constructie din lemn este, cel putin initial, mai putin costisitoare.
Pretul unei case din lemn poate varia semnificativ in functie de terenul pe care este construita si, drept urmare, de bugetul necesar pentru fundatie, dar si in functie de tipul de lemn folosit (cel masiv este mai costisitor) si materialele alese pentru finisaje. Cele mai ieftine optiuni sunt constructiile din placi prefabricate precum placile facute din aschii de lemn sau OSB. Acestea reprezinta o solutie pentru cei care isi doresc o casa intr-un termen scurt, dar si pentru cei care au un buget restrictiv. Pretul caselor din lemn creste in functie de alegerile facute in etapele de transformare a casei la rosu intr-una la cheie.
Printre principalele avantaje ale unei case din lemn corect construite este termo-izolatia, fiind vorba despre un material ce se comporta ca un bun izolator. De asemenea, este o optiune potrivita pentru persoanele ce isi doresc o casa cat mai naturala, in care sa existe o atmosfera foarte calda, relaxata, chiar rustica. Pentru a pastra acest avantaj este nevoie, insa, de alegeri informate si in privinta finisajelor adaugate. Gresia si faianta pot fi inlocuite cu travertin sau chiar cu variante tot pe baza de lemn, izolarile pot fi facute cu celuloza sau materiale reciclate mai curand decat cu polistiren sau spuma poliuretanica etc.
1 Comentariu
Multumim pentru sfaturi.
Scrie un Comentariu