Betonul preparat manual sau betonul preparat la betonieră?
Betonul preparat manual
De cele mai multe ori, amestecul se prepară manual pe plăci de beton sau diferite plăci de lucru – orice tip de placă poate fi curățată cu ușurință după tratament. Uneori, betonul este pregătit într-o roabă sau o cadă, dar prima opțiune este mai ușoară.
Producătorii au avut grijă să ofere utilizatorilor cât mai multe informații posibil. Prin urmare, pe fiecare pungă de ciment sunt scrise sfaturi de aplicare și o rețetă de preparare a betonului după consistența dorită.
Vă recomandăm să urmați întotdeauna sfaturile și instrucțiunile lor, pentru a obține raportul corect. Fiecare ingredient trebuie măsurat în volum, chiar dacă unii meșteri folosesc o lopată ca unitate de măsură, această opțiune va oferi rezultate exacte doar pentru cei mai experimentați. Cu toate acestea, se recomandă găleți simple pentru măsurarea cimentului și balastului sau a nisipului și pietrișului. Când folosiți o lopată, tinde să existe mai mult balast decât ciment, ceea ce vă poate afecta măsurătorile.
- Alegeți o găleată de dimensiune medie în loc de o găleată mare – este mai ușor să folosiți două găleți mai mici decât să vă folosiți de o găleată foarte mare care vă creează disconfort.
- Curățați suprafața de lucru cu o perie, apoi umeziți-o cu puțină apă. Măsurați cu atenție aproximativ jumătate din cantitatea de balast de care aveți nevoie pe suprafața de lucru – dacă utilizați nisip și pietriș, măsurați unul câte unul și apoi amestecați-le.
- Modelați balastul într-un con și folosiți o lopată pentru a săpa o gaură în partea de sus a conului.
- Măsurați tot cimentul necesar și adăugați-l în craterul creat iar apoi măsurați balastul rămas și adăugați-l deasupra.
- Se amestecă bine ingredientele cu o spatulă până se obține o soluție gri omogenă.
- Folosiți o spatulă pentru a remodela amestecul într-un con și faceți din nou o gaură în partea de sus, grămada ar trebui să arate similar cu forma unui vulcan după care adăugați apă în craterul creat.
- Scoateți puțin din amestec pe părțile laterale ale grămezii, adăugați-l în băltoacă, scoateți-l și puneți-l înapoi în grămadă pentru a distribui apa uniform.
- După ce apa din crater a fost absorbită, remodelați un con, faceți un crater, turnați apă, folosiți o spatulă pentru a adăuga amestecul uscat în apă și puneți amestecul umed înapoi pe grămada de pe margine. Un amestec bine făcut trebuie să fie neted și ușor de turnat și nu trebuie să fie prea umed, prea uscat sau sfărâmicios, de aceea una dintre cele mai frecvente greșeli la prepararea manuală a betonului este adăugarea a prea multă apă. Se recomandă să se toarne puțină apă până se obține consistența corectă. După pregătirea betonului, spălați și curățați vasele folosite la amestecarea ingredientelor.
Măsuri de protecție!!!
- Este indicat să purtați mască! In acest fel, vei evita ca praful de ciment să intre în contact cu pielea și să o irite.
- Mănuși! Când este umed, betonul eliberează o substanță alcalină care vă poate deteriora pielea. Prin urmare, evitați atingerea amestecului cu mâinile neprotejate. Cu toate acestea, dacă pielea ta intră în contact cu betonul umed, îndepărtați imediat amestecul și spălați-vă bine pe mâini cu multă apă.
- Purtarea ochelarilor de protecție este la fel de importantă! Dacă praful de ciment sau beton vă intră în ochi, clătiți imediat cu multă apă și solicitați asistență medicală!
Betonul preparat la betonieră
Sunt foarte multe „rețete” pentru a prepara betonul la betonieră însă, indiferent de cea pe care doriți să o puneți în practică, trebuie să vă asigurați că așezați betoniera în apropierea materialelor de lucru și în apropierea șantierului pentru a nu vă consuma timpul și energia.
Betoniera trebuie să fie așezată pe o suprafață plană, dură și de preferat ușor de curățat după tot procesul.
Măsurarea ingredientelor la prepararea betonului se face la fel ca la prepararea manuală a acestuia dar trebuie să fiți atenți la cantitatea de beton pe care o puteți amesteca în betonieră pentru a nu depăși capacitatea acesteia de amestecare. Dacă adăugați mai mult material decât capacitatea sa există posibilitatea ca ingredientele să nu se amestece corect sau ca aparatul să fie afectat.
- Îndreptați vasul betonierei la unghi de aproximativ 45°, porniți aparatul și puteți începe încărcarea materialelor, este foarte important să nu opriți betoniera până în momentul golirii deoarece, dacă este oprită în timp ce are material în ea va fi foarte greu de repornit.
- Adăugați jumătate din cantitatea de balast necesară, turnați apă și lăsați să se amestece timp de 2 minute.
- Adăugați întreaga cantitate de ciment, restul cantității de balast si lăsați totul să se amestece timp de 2-3 minute .
- Adăugați treptat apă și lăsați-o să se amestece cu celelalte materiale .
Betonul nu trebuie să fie prea uscat ori prea ud și curgător sau sfărâmicios. Întregul amestec trebuie să aibă culoare gri și o consistență netedă, uniformă și ușor de turnat.
La fel ca și în cazul preparării manuale a betonului, adăugarea unei cantități prea mari de apă este o greșeală întâlnită destul de des. Pentru a evita acest lucru, adăugați apa treptat, puțin câte puțin. Iar dacă amestecul este prea curgător, mai adăugați puțin balast și ciment. După obținerea consistenței corecte, materialul este gata de descărcat în roabă și utilizat.
Abia după golirea betonierei, poate fi oprită și curățată înainte de uscarea materialului rămas pe pereții vasului. Nu lăsați niciodată ca betonul să se întărească în vas!
Aceeași regulă aplicându-se și în cazul roabei cu care a fost transportat betonul proaspăt preparat, a găleților cu care s-a măsurat ingredientele și a lopeților.
Scrie un Comentariu