Beton amprentat
O alee din dale de piatra sau din pietris, o terasa din caramida sau paleti, un mozaic din piatra naturala sau din gresie sparta, o pardoseala din lemn sau din placaje de ardezie – toate acestea sunt alternative la care poate fi adaugata o a treia solutie: betonul amprentat. Fie ca pretul pe metru patrat este prea mare, fie ca intretinerea este prea anevoioasa si rezistenta indoielnica, puteti inlocui oricare dintre aceste materiale fara a renunta la design. Prin proceduri de colorare si stantare, betonul amprentat poate imita o gama foarte variata de modele atat exterioare, cat si interioare, fiind insa mai rezistent si de multe ori mai putin costisitor decat alte solutii.
Obtinut din ciment, pietris si nisip, la care se adauga apa, betonul este un amestec a carui rezistenta l-a facut foarte popular din domeniul constructiilor. Printre dezavantajele principalele ale betonului se numara, insa, aspectul rece si impersonal. Ca solutie pentru aceasta problema au fost dezvoltate tehnici de colorare si stantare prin care aspectul betonului este schimbat radical. Betonul amprentat este realizat de obicei in trei pasi: o culoare de baza similara materialului luat ca model este adaugata pentru a obtine o nuanta lemn, piatra, gresie, etc.; ulterior, culori secundare, de accent, sunt folosite pentru a imita textura originalului; intr-un final, formele dorite sunt realizate prin stantare cu matrite din diverse metale sau din poliuretan.
In medie, pretul betonului amprentat pe piata romaneasca porneste de la 40 de lei pe metru patrat, in timp ce dalele ajung la 70-80 de lei, iar lemnul pentru exterior poate costa de la 150 pana la peste 400 de lei pe metru. In plus, nu exista costuri de intretinere si nici necesitatea de a-l inlocui la intervale medii de timp, precum in cazul altor materiale. Principalul avantaj al betonului amprentat este rezistenta in timp. Fara a necesita intretinere speciala, aleile, terasele sau pardoselile din beton nu sunt afectate de intemperii, fiind impermeabile, dar si rezistente la razele ultra-violete. Astfel de pardoseli nu vor fi afectate de mucegai si nu se vor usca la soare (precum lemnul), nu vor crapa din cauza diferentelor de temperatura si nu vor face valuri la caldura daca sunt corect turnate si facute din start dintr-un material de calitate.
Betonul amprentat este o solutie potrivita atat pentru hol, bucatarie sau baie, cat si pentru balcon, terasa, parcare sau alte constructii exterioare. Nu exista risc de alunecare pe ele, precum in cazul gresiei sau al pardoselilor ceruite de lemn, existand si pulberi antiderapante speciale ce sunt adaugate in amestecuri. In plus, poate fi turnat pe suprafete deja betonate. Asadar, daca va doriti o terasa cu aspect de lemn fara riscul de a avea probleme cu mucegaiul, cari sau alti daunatori, daca vreti un hol cu aspect de gresie, pe care sa nu alunecati la fiecare ploaie sau ninsoare, daca va doriti in curte o alee cu aspect de pietris, dar nu va incanta gandul de a avea pietrisul imprastiat peste tot de copii, de animalele de companie sau de furtuni, betonul amprentat este solutia ideala.
Scrie un Comentariu