Becurile smart

Acum 30 de ani, un sistem de iluminat putea fi considerat inteligent daca putea fi actionat batand din palme sau daca putea reactiona la miscare. Totusi, acestea nu era functionalitati inerente a becului in sine, ci a unui dispozitiv atasat pe circuitul acestuia care reactiona la anumite semnale. Este clar faptul ca batutul din palme nu este cel mai unic sunet din lume, fapt pentru care aceste dispositive porneau sau se inchideau aleatoriu.

Tehnologia a avansat destul de mult in 30 de ani, chiar daca nu putem vorbi despre o adevarata revolutie in ceea ce priveste becurile. Sistemele de iluminat de tip CFL, LED sau cu halogen sunt prezente de mult timp pe piata, chiar daca nu in formele ce pot fi gasite acum. Cel mai folosit mod de control este in continuare prin intermediul intrerupatorului datorita costurilor reduse ale acestuia. Totusi, se poate observa o trecere tot mai rapida catre sistemele de iluminat dotate cu senzori de miscare sau de lumina.

In ce categorii se pot integra becurile smart pe care le gasim acum pe piata? Acest lucru depinde si de ceea ce este inteles prin “bec smart”. In principiu, aceasta denumire este cel mai indicata pentru acele dispozitive care au incorporate un receptor bluetooth, Wi-Fi sau ZigBee (tot un tip de Wi-Fi dar mai limitat) prin intermediul caruia acestea poate fi controlate. Practic, smart se refera la calitatea becului de a fi dotat cu un sistem care sa permita controlul acestuia printr-un dispozitiv smart precum sunt telefoanele, tabletele sau laptop-urile.

Exista becuri care isi pot schimba culoarea, becuri care reactioneaza la semnale audio mai sofisticate (precum bataile din palme sau pocnitul din degete) si becuri care au un senzor de miscare sau de luminozitate incorporat. Intr-o anumita masura si acestea pot fi considerate becuri inteligente, tocmai pentru ca au mai multe functionalitati pe care nu le intalnim la becurile obisnuite. Insa, la capitolul confort, functionalitatile pe care acestea le ofera sunt limitate comparativ cu becurile smart.

Pana la aparitia becurilor smart, functia de reglare a intensitatii luminii era posibila doar prin intermediul unui intrerupator special care functiona numai pentru anumite tipuri de becuri. Folosirea unui dimmer pentru reglarea intensitatii luminilor nu mai este necesara, majoritatea becurilor smart avand un circuit intern care permite o personalizare mult mai mare a felului in care poate lumina becul. In functie de modelul ales, putem regla nu doar intensitatea luminii, ci si culoarea acesteia. Desi exista becuri sau lampi care vin cu telecomanda proprie, este mai dificila reglarea independenta sau chiar simultana a mai multor becuri.

Becurile smart ce pot fi reglate prin internediul telefonului sau tabletei vin de obicei la pachet cu o aplicatie prin care sunt controlate. Aceste aplicatii permit reglarea individuala a fiecarui bec, dar si gruparea acestora, pentru a le putea regla in acelasi timp pe toate sau doar pe o parte din acestea.  De asemenea, unele becuri smart pot fi setate pentru a lumina in functie de filmul sau videoclipul la care ne uitam.

Este necesara o atentie sporita la detaliile becurilor smart inainte de achizitionarea acestora, fiecare model avand functionalitati diferite. Testarea functiilor acestora inainte este cea mai buna recomandare iar sfatul unui specialist este oricand un atu in plus.

Scrie un Comentariu