
Cu rost sau fără rost: sfaturi despre montarea gresiei
Podele în diferite camere ale casei a fost întotdeauna o alegere dificilă, deoarece există doar două materiale care pot fi folosite: gresie și parchet.
De obicei, parchetul este folosit în dormitoare și camere de zi, în timp ce gresia este folosită pe holuri, în bucătării și băi. Gresia este rezistentă la trafic și la mișcarea diferitelor tipuri de mobilier pe ea. Plăcile sunt, de asemenea, o alegere de top ca material de placare atunci când se instalează circuite de încălzire prin pardoseală pentru protecție termică.
Ce este gresia?
Plăcile ceramice pentru pardoseală sunt denumite în mod obișnuit gresie, numită astfel deoarece este o rocă sedimentară foarte dură, formată prin depunerea de nisip și diverse alte substanțe.
Gresia este o placă ceramică albă, poroasă, smălțuită, asemănătoare porțelanului. Cuvântul faianță provine din francezul „faience”, pe care francezii l-au numit astfel după orașul Faenza din Italia, care exporta acest material.
Materiile prime utilizate pentru a produce corpul ceramic al plăcilor și gresiei din lut provin din minerale precum caolinul, argila, feldspatul, cuarțul, calcarul și dolomita. Stratul de acoperire a plăcilor este o sticlă incoloră sau colorată care conține pigmenți ceramici, opacă sau mată.
Cinci pași pentru montarea corectă gresiei
1. Pregătiți podeaua pentru placare
Înainte de a începe să puneți gresia, trebuie să vă asigurați că podeaua este complet plană, curată, uscată și fără praf sau grăsime. În cazul în care plăcile vor fi așezate în baie, verificați panta pentru a vă asigura că apa curge spre scurgerea din podea. După pregătirea suprafeței, este important să se aplice un grund. Rolul grundului este de a îmbunătăți aderența, de a reduce absorbția apei în adeziv, de a repara praful și de a proteja împotriva umidității.
2. Planificați modul de montare al plăcilor
Planificați modul de așezare al plăcilor, astfel încât acestea să fie drepte și simetrice. Este o idee bună să definiți o linie centrală paralelă cu peretele și să o folosiți ca ghid pentru plasarea plăcilor. Pentru a trasa niște linii de ghidare se poate folosi un nivel, o rolă sau un creion. Așezați două sau trei rânduri de dale în mod provizoriu și verificați podeaua și forma îmbinărilor. Dacă piesele de la capăt sunt prea înguste, puteți muta piesele cu o jumătate de piesă pentru a obține piese mai late la capăt.
3. Pregătiți amestecul adeziv
Când podeaua este gata, pregătiți amestecul de adeziv adăugând pudra de adeziv într-o găleată cu apă curată. Se amestecă cu un mixer electric până la omogenitate. Pentru a asigura un amestec corect, trebuie respectate instrucțiunile de dozare și aplicare ale producătorului.
Pregătiți doar cantitatea necesară de adeziv pentru timpul pe care îl ai la dispoziție.
4. Aplicați amestecul de adeziv și țiglă
Aplicați adezivul pentru plăci ceramice în mod uniform și gros cu o spatulă crestată, trecând partea crestată a spatulei peste amestecul de adeziv pentru a obține fire neîntrerupte de adeziv; așezați prima placă lângă perete și apăsați ușor. Bateți cu un ciocan de cauciuc pentru o aplicare mai curată. Deoarece niciun perete nu este perfect drept, se pot folosi pene pentru a compensa denivelările din perete și pentru a îndrepta rosturile plăcilor. După ce prima placă este instalată, așezați următoarea placă între distanțiere pentru a asigura o îmbinare dreaptă. Plăcile de margine pot fi tăiate cu un tăietor de gresie, în timp ce colțurile și tăieturile de gresie pot fi realizate cu ușurință folosind un polizor unghiular și un tăietor de gresie. Folosiți un nivel cu bulă de aer sau o riglă pentru a verifica dacă plăcile sunt plane și perfect uscate. Îndepărtați excesul de adeziv cu un burete umed. Atașați plinta de plăci ceramice la peretele care a fost zidit.
5. Chituiți rosturile de țiglă.
După ce plăcile sunt instalate pe podea și adezivul s-a uscat, îndepărtați distanțierele, curățați plăcile și rosturile, apoi chituiți rosturile. În funcție de tipul de adeziv pentru gresie și faianță utilizat, se recomandă să se chituiască cel puțin 24 de ore după instalarea plăcilor. Chitul se aplică printr-o mișcare de măturare, folosind o mistrie specială din cauciuc. După ce chitul s-a uscat (10-15 minute după aplicare), îndepărtați-l de pe podea cu un burete umed.
Știai că?
Utilizarea penelor de nivelare și aliniere a plăcilor ceramice garantează uniformitatea pardoselii de gresie. Penele de nivelare permit o instalare rapidă și ușoară, în special pentru plăci mai mari de 30 x 30 cm și cu o grosime mai mare de 6 mm. Penele sunt reutilizabile și pot fi utilizate pentru montarea verticală și orizontală a plăcilor ceramice.
Unelte, ustensile și echipamente necesare pentru montarea plăcilor de gresie și faianță
Placarea necesită o varietate de unelte și echipamente, inclusiv prototipuri precum mănuși, salopetă, nivelatoare manuale, nivelatoare cu laser, mixere și tăietori de gresie.
Scrie un Comentariu