Arhitectura in construirea unei case practice

Cand visam la casa perfecta, rareori ne gandim la detaliile practice, legate de activitatile vietii de zi cu zi. Poate ca atunci cand ii vedem pe toti inghesuiti la masa in apartamentul inchiriat ne gandim ca vom avea in viitoarea casa o bucatarie spatioasa. Poate ca atunci cand nu mai stim cum sa inghesuim hainele in dulap zambim la gandul unui dressing. Dar includerea tuturor acestor detalii intr-o viziune de ansamblu asupra constructiei este foarte dificila. Comunicarea deschisa cu designer si cu un arhitect este, de aceea, foarte importanta cand incepem sa punem bazele viitoarei noastre locuinte.

In functie de stilul de viata si de propriile aspiratii, fiecare persoana sau familiile ale propriile nevoi privind spatiul locativ. Iata cateva exemple de situatii ce pot fi avute in vedere de unii, exemple ce, speram noi, va vor ajuta sa va ganditi la propriile cerinte mai clar, intr-un mod concret si realist.

Sa incepem cu pozitionarea casei pe terenul avut la dispozitie. Multi visam la o curte spatioasa, o gradina cu flori pe care sa o privim dimineata la cafea de pe veranda. Insa daca aleea din pietre serpuind de la poarta pana la usa limiteaza spatiul locativ ca atare sau impinge cladirea pana in gardul din spate, poate ar trebui sa regandim situatia. Cand facem un efort de imaginatie pentru a vizualiza spatiul de locuit pe terenul gol, trebuie sa fim atenti si la grosimea peretilor, la spatiul ocupat de instalatii si de mobila, la amenajarea ergonomica a bucatariei, a biroului etc. De asemenea, este recomandat sa ne gandim realist la activitatile pe care cel mai probabil le vom desfasura in majoritatea timpului: vom avea ragaz sa bem cafeaua dimineata privind roua pe trandafiri sau vom fugi la birou, unde vom visa cu ochii deschisi la weekend, cand ne vom lafai la soare intr-un sezlong in spatele casei, departe de ochii trecatorilor de pe strada?

Urmatorul aspect ce trebuie gandit practic este compartimentarea. Incepand cu spatiul exterior de la intrare, ce poate fi folositor pentru depozitarea pe termen scurt a varii obiecte de uz zilnic sau saptamanal (de la cizmele de ploaie si jucariile de exterior ale copiilor, pana la masina de tuns iarba sau biciclete), si terminand cu podul, fiecare colt al casei trebuie bine planificat daca vrem sa ne bucuram din plin de ea. Vrem o bucatarie deschisa spre living, cu un bar cochet mereu aprovizionat cu bauturi, sau ne place sa gatim des si e mai bine sa compartimentam bucataria in stil clasic? Vom gazdui des vizitatori pretentiosi si, deci, repartizam un spatiu semnificativ unei camere de oaspeti sau mai bine alocam spatiul unui birou, unei camere de joaca sau poate pianului din living? Facem baia principala cat una publica, cu cada si jacuzzi, sau admitem ca am investi in ceva ce vom folosi cel mult de doua ori, risipind un spatiu mai bine folosit pentru o camara (concept ce pare sa dispara din vocabularul arhitectural al romanilor, desi poate fi un spatiu extrem de util pentru o viata bine organizata si ordonata).

Nevoile noastre pot fi foarte diferite. Important este sa deosebim intre o imagine utopica a unui palat de clestar si locuinta care poate avea un design superb, o atmosfera exact cum ne-am dorit, dar in care ne putem desfasura si activitatile de zi cu zi cu usurinta, intr-o maniera practica.

Scrie un Comentariu